Izvori iz Brisela tvrde: Stiže upozorenje Prištini

Evropska unija, kao posrednik, ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, rekla je danas portparolka EU Maja Kocijančič na pitanje novinara o Platformi Prištine, ali i naglasila da se samo kroz pregovore može doći do finalnog sporazuma.
Diplomatski izvori u Briselu jasno preciziraju za Tanjug da je Platforma Prištine tek „individualna pregovaračka pozicija“ Kosova i da se samo na tome „ne može bazirati kompromis“.

Istovremeno, Priština se upozorava da neće biti u mogućnosti ni da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu, ukoliko najpre ne ukine takse na robu iz Srbije.

Kocijančičeva je na direktno pitanje Tanjuga kako vidi mogućnost nastavka dijaloga u Briselu nakon usvajanja prištinske platforme, koja praktično odbacuje pregovore o svemu što su otvorena pitanja za Beograd i insistira samo na međusobnom priznanju, poručila da je za Srbiju, Kosovo i ceo region „dijalog jedini put napred“.

Ona je u ime EU još jednom pozvala vlasti u Prištini da „odmah suspenduju tarife na robu, kako bi došlo do brzog nastavka dijaloga“.

„Prvo tarife moraju biti ukinute. Drugo, kada su individualne pozicije u pitanju, to nikada ne komentarišemo. Na kraju, samo kroz pregovore finalni sporazum može biti postignut“, poručila je ona i ponovila da je EU tu da radi na normalizaciji odnosa, a da je pitanje eventualnog priznanja Kosova — pitanje za zemlje članice.

„Cilj je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, održivo, primenjivo i realno rešenje, zasnovano na međusobnom pristanku, u skladu sa međunarodnim i EU pravom i prihvatljivo za zemlje članice“, ponovila je Kocijančičeva.

Ona je izbegla da odgovori na pitanje da li je do realnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći na osnovu nerealnih pregovaračkih pozicija neke od strana.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briselupozorenje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ko vise placa muziku njemu ce da sviraju… sve ide kroz novac, a ne na lepe oci.

  • Miša

    To su ciste lazi.prave nas majmunima i EU i nasa vlast.Oni da hoce nesto da Pristina uradi,ne bi molili nego naredili i direktno poslali nekog da bude tamo dok se to ne sredi.Njima je samo vazno da Srbija prizna Kosovo,a Vucic to ne sme bez referenduma,a vecina naroda je danas protiv otcepljenja Kosova i Metohije.Neka mazu i lazu nekog drugog.