Jačanje saradnje Srbije i Saveta Evrope

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper razgovarali su danas o jačanju saradnje Srbije i te organizacije.

To se posebno odnosi na sprovodjenje preporuka te evropske institucije i proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, saopštila je Vlada Srbije.

Joksimović je zahvalila za pomoć Saveta Evrope reformama u Srbiji, naročito javne uprave, pravosudja, ljudskih prava i jačanja demokratskih normi i standarda.

Direktor Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper potvrdio je da će SE i ubuduće pomagati razvoj najvažnijih segmenata vladavine prava, navodi se u saopštenju.

On je ocenio da je Srbija jedna od najaktivnijih članica Saveta Evrope i da je posvećena reformama, posebno vladavine prava i ljudskih prava.

Joksimović je ocenia da je Srbija u poslednjih 16 godina, koliko je članica SE, postigla značajne rezultate u tim oblastima, da je saradnja Srbije i SE na „zavidnom nivou“, ali i da ima prostora da se pojača.

Ministarka je ukazala da Srbija posebnu pažnju posvećuje usvajanju i primeni standarda Saveta Evrope naročito u procesu evrointegracija, koje su strateški spoljnopolitički interes države.

Podsetila je da je 53 odsto gradjana „proevropski opredelenjo“, a 68 odsto podržava sprovodjenje reformi, posebno one koje se odnose na vladavinu prava.

Joksimović je naglaila i značaj „Horizontalnog programa podrške Saveta Evrope i Evropske unije“, čija je druga faza nedavno odobrena. Radi se o obezbedjenju ekspertize u uskladjivanju sa standardima Saveta Evrope u ključnim oblastima, uključujući reformu pravosudja, unapredjenje manjinskih prava, suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Joksimović i Flesenkemper su se saglasili da će Savet Evrope i Ministarstvo Srbije za evropske integracije, koje je koordinator ukupne razvojne pomoći, pojačati saradnju radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava u ostalim ministarstvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar