Javnost upoznati sa statusom bivših pritovrenika iz Gvantanama

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da javnost treba da bude upoznata s time da li se protiv pritvorenika iz Gvantanama koji se nalaze u Srbiji vodi postupak ili je okončan, da li je reč o osudjenim ili pritvorenim licima, iz kojih razloga i do kada će im biti ograničena sloboda kretanja i po kom pravnom osnovu.

Društvo sudija Srbije pozvalo je predstavnike izvršne vlasti da javnost obaveste o svim tim  pitanjima i saopšte po kom konkretnom pravnom osnovu su u Srbiju upućeni pritvorenici.

„Društvo sudija Srbije smatra da javnost treba da bude upoznata sa statusom u kojem se u Srbiji nalaze ta lica, koja su strani državljani (da li se protiv njih vodi kakav postupak ili je postupak okončan, da li je reč o osudjenim ili pritvorenim licima), iz kojih razloga i do kada će ta lica biti ograničena u slobodi kretanja i po kom pravnom osnovu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je razlog za to što je pravo na „slobodu osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu osnovnih prava i sloboda i brojnim drugim medjunarodnim konvencijama, koje su sastavni deo pravnog poretka Srbije i predstavlja temelj vladavine prava i pravne sigurnosti, zbog čega se niko takvog prava, ni delimično, ne može odreći“.

Društvo sudija Srbije ukazalo je na brojne štetne posledice koje mogu proisteći iz eventualnog kršenja ljudskih prava na unutrašnjem nivou, tolerancija na kršenje osnovnih sloboda preti uobičajavanju takve prakse i potkopava temelje pravne države.

„Dok bi na medjunarodnom planu, posebno pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Srbija mogla biti prepoznata kao zemlja u kojoj se osnovna ljudska prava i slobode ne poštuju, zbog čega bi mogla da bude oglašena odgovornom zbog kršenja ljudskih prava“, navedeno je u saopštenju.

Dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačena su 11. jula u Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar