Jeremić: Firma Milenijum tim otela 700 hektara državne zemlje kod Leskovca

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić optužio je danas kompaniju „Milenijum tim“ da se „koruptivnom kupovinom“ zemljišta u selu Vinarce kod Leskovca „obogatila na račun gradjana Srbije“.

„Kupili su 185 hektara daleko ispod cene, dobili subvencije u visini većoj od onoga što su platili, dobili još 500 hektara u zakup na 30 godina, a sad treba još da na prevaru dobiju subvenciju i za elektrifikaciju. Nekadašnje Navipovo zemljište je postalo privatno vlasništvo u koje se ulaže iz državnih sredstava, a bogate se privatni vlasnici, na račun gradjana Srbije“, rekao je Jeremić u selu Vinarce.

On je kazao da Narodna stranka još uvek nije podnela krivične prijave protiv „Milenijum tima“ jer bi po njegovim rečima, bile odbačene od strane kontrolisanog tužilaštva.

„Ova privatizacija mora biti poništena, a njima oduzeta imovina. To mora biti predmet krivičnog procesuiranja, ali u slobodnom i nezavisnom sudskom sistemu. Siguran sam da će vlasnici ove koruptiivne hobotnice, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko u jednom trenutku pobeći iz zemlje, ali ćemo ih vratiti i krivično procesuirati, a sve što su pokušali da otmu od gradjana vratiti u državnu kasu“, naveo je Jeremić a prenela Narodna stranka.

Potpredsednik te partije Miroslav Aleksić izjavio je da je „Milenijum tim“ kupio Navipove vinograde „za duplo manje novca od procenjene vrednosti“.

„Kupili su 185 hektara ispod cene, pa su dobili još preko 500 hektara od države u zakup na 30 godina da podižu vinograde, iako bi to smelo na maksimalno deset godina. Jako je zanimljivo da firma koja se bavi gradjevinarstvom sada bavi i vinogradarstvom, i to uz naglašene kontakte sa najmoćnijom porodicom u državi“, rekao je Aleksić.

Dodao je da postoji mehanizam putem koga vlast prebacuje državnu imovinu i kapital „u privatne džepove“.

„Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović raspisao je konkurs kojim se pozivaju svi poljoprivrednici u Srbiji za podsticaj za dovodjenje struje do svojih imanja. Medjutim, EPS je dobio internu instrukciju da odbije sve poljoprivrednike koji nisu iz predvidjenog lokaliteta, u ovom konkretnom slučaju sela Vinarce, koje je praktično preuzeo Milenijum tim“, rekao je Aleksić i pokazao dokument sa instrukcijama Ministarstva energetike EPS-u.

Član Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac Zoran Stamenković kazao je da je „Milenijum tim“ kupio Navipove vinograde po ceni od 67 miliona dinara.

„To znači da je jedan hektar ovde kupljen za svega 3.000 evra. To je san svakog vinogradara, da po toj ceni može da kupi ovakav kompleks, on vredi mnogostruko više“, ocenio je Stamenković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar