Jeremić: I pored krize proširenja EU, nama je potrebno evropsko društvo

Predsednik srpske Narodne stranke i Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić izjavio je danas u Skoplju da zemlje regiona ne treba da budu obeshrabrene time što je u Evropskoj uniji tema proširenja gurnuta u stranu.

Na otvaranju Samita „Makedonija 2025“ posvećenom političkom, ekonomskom, naučnom i tehnološkom napretku regiona, Jeremić je rekao da je regionu potreban reformski proces koji bi značio uspostavljanje nezavisnog pravosudja, zaštitu ljudskih prava i stvaranje održivog ekonomskog razvoja.

„Neophodno je oživeti duh reformi koje bi donele odgovornost i transparentnost, što je jedini održiv pravac za naše zemlje u godinama koje su pred nama“, naveo je nekadašnji šef srpske diplomatije i predsedavajući Generalne skupštine UN.

Prema njegovim rečima, države Balkana će se izjednačiti sa evropskim društvima kada nestane korupcije u bolnicama, sudovima, školama i opštinskim upravama.

„Kada to ne bude više naša svakodnevnica, kada ljudi budu mogli da nadju pristojno plaćen posao, kada mala i srednja preduzeća budu mogla da se takmiče bez da moraju da traže vezu, kada počnemo da proizvodimo robu koja se može prodati po visokoj ceni u svetu, postaćemo evropsko društvo“, naglasio je Jeremić.

On je podsetio na reči Tolstoja i Gandija: „Svi bi da menjaju svet, ali niko ne misli da menja sebe“, dodavši da je to upravo ono što mora da se uradi i to će verovatno biti najveći izazov.

Lider Narodne stranke je naveo i da su u današnjem svetu populizam i autokratija u usponu a secesionističke aspiracije u naletu.

„Imamo nikada veće migrantske i izbegličke talase, kao i sve veći broj država koje se raspadaju. Optimizam koji je postojao na prelazu izmedju 20. i 21. veka zamenjen je nesigurnošću i razočaranjem u mnogim delovima sveta“, ocenio je Jeremić.

On je kazao da kakva god da je budućnost Evropske unije i njene politike proširenja, dostizanje evropskih društvenih standarda na Zapadnom Balkanu najsigurniji je put ka mirnom i bezbednom okruženju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar