Jovanović (LDP): Oluja epilog neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je hrvatska vojno-policijska operacija „Oluja“ 1995. epilog neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska.

„Stradanje Srba – od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine, do Kosova – nije samo odgovornost onih s kojima smo bili u sukobu, već i nas samih, koji smo, po ko zna koji put, potvrdili da nije daleko od istine uverenje da Srbima pored njih samih i ne trebaju neprijatelji“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je povodom 23. godišnjice „Oluje“ rekao da je za zločine u toj operaciji odgovorna hrvatska država, ali da se isticanjem te činjenice ne sme amnestirati srpska politika koja je odgovorna za manipulisanje nacionalizmom, a koja je zloupotrebila Srbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, kao i samu Srbiju, tako što ih je gurnula u ratove umesto da ih od njih zaštiti.

„Postali smo osramoćeni narod gubitnika, na rubu biološkog opstanka, neshvaćen od gotovo svih istorijskih saveznika, narod koji je na kraju završio u zbegu kakav savremena Evropa ne pamti“, rekao je Jovanović, a preneo LDP.

Lider LDP-a naveo je da se „opominjući datumi“ poput „Oluje“ moraju iskoristiti kako bi kao zrelo i normalno društvo razmišljali o alternativi sukobima i mržnji i kako se ne bi doprinosilo nestabilnosti koja iznova preti da surva ceo region u propast iz koje neće biti povratka.

„Naš jedini put i prioritet mora biti gradjenje normalnih odnosa s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, rešavanje kosovskog problema, kao i otklanjanje svih drugih otvorenih pitanja koja stoje na putu napretka regiona, dobrosusedskih odnosa i pomirenja kao ključnih činilaca evropskih integracija i najvažnijih preduslova mira i normalnog života ljudi“, poručio je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar