Jovanović (LDP): Realno da Srbija udje u EU do 2025. godine

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je realno da Srbija udje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Predsednik Evroske komisije Žan Klod Junker je u Pismu o namerama povodom svog govora o stanju Unije naveo da Evropska komisija planira da do kraja 2018. izradi strategiju za uspešno pridruživanje Srbije i Crne Gore, kao vodećih kandidata sa Zapadnog Balkana, sa perspektivom pristupanja 2025.

Jovanović je na konferenciji za novinare u sedištu LDP-a rekao da će sedam godina „proći kao tren“ i da za to vreme treba obaviti poslove koji nisu samo tehničko usaglašavanje srpskog društva sa principima na kojim počiva EU, već su odgovori na pitanja na koja „generacije pre nas nisu dale odgovore“.

„Zato je važno razgovarati o Kosovu, o novom Ustavu Srbije. Zato je ovom društvu potrebno reći istinu, a istina ne može da bude verzija LDP-a, Srpske napredne stranke, Vuka Jeremića ili (lidera Pokreta slobodnih gradjana)Saše Jankovića“, rekao je Jovanović.

On je kazao da do septembra iduće godine treba naći zajednički jezik sa kosovskim Albancima jer će u suprotnom „onaj deo sveta koji odlučuje o našoj sudbini dići ruke od nas“ i sa kosovskim Albancima dogovoriti sprovodjenje aranžmana ne obazirući se na štetu koju trpi Srbija.

„Razgovor o Kosovu je početak procesa trajne ozbiljne transformacije društva u Srbiji. To može imati dva kraja – jedan ka kojem mi želimo da idemo što je Srbija u kojoj ćemo moći različito da mislimo i delujemo posvećeni ciljevima oko kojih smo se dogovorili, a drugi je onaj čijem smo ishodu sada bliži što je Srbija koja se davi u živom blatu nacionalizma i taloga ’90 tih godina prošlog veka koji nas je potopio“, ocenio je lider liberala.

Dodao je da nužnost srpskog društva da se suoči sa kosovskim pitanjem otežava „svakodnevno laganje dela opozicije koje ne vidi dalje od svog nosa i ništa osim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića“ smatrajući LDP izdajnicima jer su spremni da razgovaraju o pitanju Kosova saVučićem.

„Samo oni okrutni prema Srbiji i beskrupulozni mogu da zaključe da je to naše pružanje podrške Vučiću. Ne, to je očajnički pokušaj LDP-a da pomogne ovoj zemlji. To smo radili prethodnih 15 godina“, rekao je Jovanović i podsetio da je LDP predstavio platformu o pitanju Kosova.

Lider liberala je objasnio da ne govorim o srpskom priznanju kosovske nezavisnosti, već o sporazumu koji mora da ima odgovore na sva otvorena pitanja definisana poglavljem 35 o dobrosusedskim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Siniša

    Da je realno ti bi bio iza rešetaka doživotno .