Jugović: Rusija da razmotri vraćanje vojnog kontigenta na aerodrom u Prištini

Kandidat za predsednika Srbije Bratislav Jugović uputio je pismo ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Čepurinu u kome je pozvao rukovodstvo te zemlje da razmotri mogućnost vraćanja dela ruskog vojnog kontigenta na prištinski aerodrom Slatina.

Navodeći da je „viševekovno prijateljstvo ruskog i srpskog naroda dokazano kad god je Srbiji bilo teško“, Jugović je predlog o povratku rusko vojnog kontigenta izneo „u svetlu najavljenog ponovnog pokretanja redovne aviolinije Beograd-Priština“.

„Još uvek nam je svima u sećanju brilijantan 600-kilometarski marš ruskog vojnog konvoja sa 200 vojnika iz Bosne do aerodroma Slatina u Prištini, kada su juna 1999. godine pretekli NATO snage koje su se tada nalazile na mnogo manjoj udaljenosti u Makedoniji“, naveo je bivši potpredsednik Pokreta socijalista.

Jugović je dodao i da bi rukovodstvo Srbije moglo da se pozove na tačku 6. Anexa II rezolucije 1244 UN, prema kojoj se omogućava da minimalno 200 a najviše 999 pripadnika srpskih snaga bezbednosti boravi na teritoriji Kosova i Metohije.

„Deo tih snaga bi mogao da, uz ruski kontigent, boravi na aerodromu Priština i time dodatno osigura bezbednost Srba i drugih naroda u južnoj srpskoj pokrajini“, rekao je Jugović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar