Kardinal Parolin: Vatikan je iskren sagovornik Srbije

Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin rekao je danas u Beogradu da Srbija u Vatikanu uvek može da nadje iskrenog sagovornika, posebno po pitanjima očuvanja slobode religije i ljudskih prava.

On je zahvalio srpskim vlastima na poštovanju koje ukazuju katoličkoj zajednici i na ispunjavanju njihovih očekivanja, i izrazio nadu da će taj dijalog biti nastavljen.

„Katolička zajednica je brojno smanjena, ali namerava da doprinese čitavom društvu“, rekao je kardinal Parolin na konferenciji s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Po njegovim rečima, svi predstavnici katoličke crkve „s pažnjom prate odnose medju religijama i bratski dijalog s drugim hrišćanskim narodima“, a posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Dačić je rekao da Srbija želi da dalje unapredjuje već dobre i stabilne odnose s Vatikanom, i da je poseta Parolina, najvišeg vatikanskog zvaničnika koji je ikada došao u Srbiju, „istorijska“ i „impuls daljoj saradnji“. Dačić je najavio i posetu vatikanskog ministra spoljnih poslova Pola Galagera.

Po njegovim rečima, interesi Vatikana i Beograda se podudaraju po brojnim značajnim pitanjima, kao što su zaštita hrišćana, ljudska prava, migranti i izbeglice, sprovodjenje agenda UN o iskorenjivanju siromaštva, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugo.
Zbog toga je dogovoreno uspostavljanje političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova.
„Veoma je bitno da saradnja bude u interesu svih naroda, naših crkava, regionalne stabilnosti i traženja zajedničkih interesa za budućnost“, rekao je Dačić.

Ministar je zahvalio Vatikanu zbog nepriznavanja  nezavisnosti Kosova i zbog podrške prehovorima Beograda i Prištine.

Dačić je kardinalu Parolinu poklonio uramljen primerak prve stranice Miroslavljevog jevandjelja, a zauzvrat je dobio knjigu o Vatikanu.

Parolin se danas sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s premijerkom Anom Brnabić, a sastaje se i s patrijarhom SPC Irinejom i s katolicima u Novom Sadu

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar