Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks završio mandat

Nils Muižnieks, odlazeći Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, oprostio se danas od te organizacije i svojih kolega na kraju šestogodišnjeg mandata, i izrazio uverenje da će njegova naslednica Dunja Mijatović koja preuzima tu funkciju 3. aprila, obaviti „fantastičan posao“.

„Sa gorkoslatkim osećanjima objavljujem ovu poslednju poruku na kraju svog šestogodišnjeg mandata komesara Saveta Evrope za ljudska prava“, napisao je Muižnieks (54) na vebsajtu Saveta Evrope.

Rekao je da odlazi „teška srca“, znajući da toliko kriza u oblasti ljudskih prava širom Evrope zahteva akciju, znajući da su „toliki prijatelji i partneri i dalje u pritvoru ili zatvoru, a da nisu počinili nikakav zločin, i da toliko žrtava kršenja ljudskih prava nije bliže dobijanju pravde“.

Muižnieks je rekao da istovremeno vidi nadu u tome da toliko ljudi ulaže vreme u pomaganje drugima, stavlja profesionalizam na uslugu javnosti i rizikuje živote u potrazi za istinom i u nastojanju da od moćnika traže odgovornost.

„Vrlo profesionalan i posvećen tim u kancelariji Komesara ostaje nepromenjen, i uveren sam da će moja naslednica Dunja Mijatović obaviti fantastičan posao“, napisao je Muižnieks u oproštajnoj poruci, dodajući da je bila ogromna privilegija da služi kao komesar za ljudska prava.

Nils Muižnieks bio je komesar za ljudska prva od 2012-2018, a pre njega Tomas Hamarberg (2006-2012) i Alvaro Hil-Robles (1999-2006).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar