Kovačević (Narodna stranka): Članstvo Prištine u UN znači stvaranje velike Albanije

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je danas da Kosovo i Metohija u državno-pravnom smislu moraju zauvek ostati srpski, a da bi nove generacije srpskih i albanskih političara trebalo da postignu konačan dogovor, bez medjunarodnih posrednika.

„Ako se sada samoproglašenom Kosovu preda stolica u UN, po medjunarodnom pravu ništa ne može da spreči dve medjunarodno priznate države da se slobodnom voljom svojih gradjana ujedine, a to je onda velika Albanija“, rekao je Kovačević u Beogradu, gde je dao svoj potpis u okviru akcije „Jedan potpis menja sve“, čiji je cilj sprečavanje sporazuma kojim bi Priština postala članica UN.

Kovačević je dodao da bi tada, u istorijskom smislu, postalo samo pitanje dana kada bi i Ulcinj postao deo te države ili kada bi i zapadna Makedonija i severna Grčka bile prisajedinjene velikoj Albaniji.

„To bi bio uvod u treći balkanski rat i taj sukob svakako ne bi ostao na regionalnom nivou. Ako Kosovo bude udaljeno od nas onoliko koliko nas jedna granica sprečava da mu pridjemo, a dozvoljava da ga dohvatimo uzdahom, onda to neće biti dobro i podrazumevaće, ne dao Bog, i srpsku gerilu na Kosovu i stalno vrenje i sukobe“, rekao je Kovačević.

On je naveo da rešenje treba tražiti u dogovoru Srba i Albanca bez posrednika, „jer ako budu posredovali Brisel, Vašington ili Moskva, onda taj dogovor neće biti dobar“.

„Nisam siguran da je u interesu velikih sila da se Balkan smiri. Plediram da sačekamo pametnije i mudrije generacije i albanskih i srpskih političara, a u istorijskom smislu to će doći vrlo brzo“, naveo je Kovačević.

Potpredsednik Narodne stranke je istakao da su Kosovo i Metohija u otadžbinskom smislu srpski, a u zavičajnom albanski, jer je kako je rekao, „kosovskim Albancima otadžbina kod Tirane, a zavičaj im je Kosovo i Metohija, kao što je Vojvodina zavičaj Slovaka u Srbiji, dok im je Slovačka otadžbina“.

„Kada se to shvati i te stvari dovedu do pravnog i moralnog poretka, onda će se dogovor naći vrlo lako. Sumnjam da bi neko brzopleto rešenje poboljšalo život ljudi na Kosovu i Metohiji“, rekao je Kovačević.

Narodna stranka nastavila je i ovog vikenda akciju „Jedan potpis menja sve“ u više od deset gradova širom Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar