Kovačević: Novinari RTS-a hlade Vučića lepezom umesto da ga intervjuišu

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Siniša Kovačević izjavio je danas da je Radio-televizija Srbije u dubokoj stvaralačkoj kizi i krizi rukovođenja, navodeći da na toj televiziji nije mesto emisijama tipa „na večeri kod Zorice Brunclik“, i ne priliči joj da se voditeljke u novogodišnjem programu obučene u garderobu iz „Travijate“ tuku oko mikrofona sa Darom Bubamarom.

Kovačević, koji je i poslanik Narodne stranke, na sednici Odbora na kojoj se raspravljalo o finansijskom izveštaju RTS-a za 2021. godinu, rekao je da neće glasati za usvajanje izveštaja, ukazujući na nedostatak dečjeg i obrazovnog programa.

„Nađite novog Bajforda da nam napravi novi ‘Neven’ i novi ‘Poletarac’. Neka novinar RTS-a intervjuiše predsednika Srbije Aleksandra Vulića, a ne da ga hladi lepezom“, rekao je Kovačević.

On je upitao generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića „sa koliko sekundi reklamnog prostora raspolaže RTS, po kojoj ceni ih prodaje i koliki prihod od toga ostvaruje“.

„Zar zaista mislite da bi diplomirani sociolog trebalo da vodi zabavni program? Zar mislite da mi koji smo odrastali na emisijama ‘Neven’, ‘Poletarac’, ‘Na slovo na slovo’, i koje su podizali Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Vera Belogrlić, Donka Špiček… ne bi sada svojoj deci i unucima trebalo da ponudimo neki novi ‘Neven'“, upitao je Kovačević.

Kovačević je podsetio da su ranije „u redakcijama televizije sedeli“ Pavle Ugrinov, Slobodan Selenić, Aleksandar Popović, Muharem Pervić, Filip David, Radomir Putnik i Milovan Vitezović.

„Ponedeljkom su bile emitovane premijere drama, i to 40 drama godišnje, a za premijerne ponedeljke pisali su Danilo Kiš, Borislav Pekić, Brana Crnčević i Miodrag Bulatović“, rekao je Kovačević.

Dodao je da je zabrinjavajuće što su u sukobu Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branko Klanšček.

„Sa lapidarnom lakoćom se prelazi preko činjenice da se pokriva gubitak RTS-a od dva miliona evra u 2021. godini“, naveo je Kovačević.

Kovačević je najavio da će uskoro zakazati sednicu odbora o informativnom programu RTS-a na koju će pozvati Bujoševića i urednika tog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Poslanik Narodne stranke je istakao da je RTS „ugaoni kamen srpske kulture“ i da bi trebao da svake godine snima sve premijere u profesionalnim pozorištima.

„Siguran sam da će za 20 godina neko hteti da magistrira na opusu Dejana Mijača, ali toga neće biti, a snimanjem predstava ništa ne gubite, nego dobijate dva do četiri sata odličnog programa“, zaključio je Kovačević.

Izveštaj o radu RTS-a za 2021. godinu usvojen je većinom glasova prisutnih članova Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, nakon rasprave koja je trajala sedam sati.

Od 14 prisutnih članova Odbora, za usvajanje izveštaja RTS-a glasalo je devet, protiv je bilo četiri člana, dok je jedan bio uzdržan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar