Kovačević (SUBNOR): U Srbiji postoji više od 100.000 ratnih veterana (VIDEO)

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) general Vidosav Kovačević izjavio je danas da u Srbiji postoji više od 100.000 ratnih veterana, a povodom održavanja Kongresa Svetske federacije veterana koji će trajati od 6. do 9. marta 2023. godine.

„Na manifestaciji povodom 80 godina ustanka došlo je oko 40 živih boraca kojima smo uručili medalje. Međutim, sve je manje živih boraca u našim redovima, uglavnom su to potomci. Ima nas oko 100.000 članova, verovatno više, ali već mesecima se popisujemo jer to nije rađeno unazad nekoliko godina“, rekao je Kovačević u Vladi Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković naveo je da budžet za 2023. godinu za boračku i invalidsku zaštitu iznosi 17.948.000.000 dinara.

„Ovaj budžet je direktan rezultat našeg Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti koji je donet još 2019. godine. U Srbiji gotovo da nema kuće i porodice koja među svojim precima nema borce ili veterane ratova. Zbog toga nam je zadovoljstvo i čast što se u Srbiji održava 30. generalna skupština Svetske federacije veterana, čiji je koorganizator i naš SUBNOR“, rekao je Selaković.

On je podsetio da je Beograd već bio domaćin generalne skupštine Svetske federacije veterana 1951. godine, kao i da je ta organizacija nastala u Beogradu.

Predsednik Svetske federacije veterana Dan Vigo Bergtunom izjavio je da na Kongresu predstavljaju 68 zemalja sveta.

„Koncept našeg događaja je poštovanje raznolikosti. Trenutno se propagira polarizacija, što je posledica lažne propagande i društvenih mreža kojima se šire konflikti. Takođe, drago mi je da napomenem da Svetska federacija veterana predstavlja više od 60 miliona ratnih veterana širom sveta i zbog toga je naš koncept ove godine veoma važan“, rekao je Bergtunom.

Održavanje Generalne skupštine i Kongresa Svetske federacije veterana odvija se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar