Lajčak: Glavni zaključak je da obe strane razumeju da dijalog nema alternative

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je njegov glavni zaključak posle posete Kosovu i Srbiji da kod obe strane postoji volja za razgovorom i razumevanje da dijalog nema alternative.

„Dijalog je ključan za evropski put, ali i za normalnu atmosferu izmedju Kosova i Srbije, meni je bitno da nijedan od aktera ni u Beogradu ni u Prištini nije postavio pitanje da li je potreban dijalog. To je ključna poruka koju nosim u Brisel“, rekao je Lajčak za televiziju N1.

Lajčak, koji je ove nedelje boravio u Prištini i Beogradu, kazao je da mu je pobednik nedavnih kosovskih izbora Aljbin Kurti tokom tročasovnog razgovora rekao da razume da je dijalog potreban, da je spreman da nastavi dijalog i da će predvoditi delegaciju Kosova u Briselu.

„Kurti je spreman da dodje u Brisel, da se sastane sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem. To treba da se desi u razumno brzo vreme nakon formiranja kosovskih institucija, očekujem da će prvi sastanak biti sigurno pre leta“, naveo je Lajčak.

On je rekao da se u procesu pregovara o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja, kako ona koja su dogovorena a nisu ispunjena ili su delimično ispunjena, tako i ona o kojima do sada nije razgovarano.

Lajčak je kazao da bi konačni sporazum mogao da bude dogovoren za nekoliko meseci kada bi postojala politička volja, ali da EU ne odlučuje o brzini, da rokova nema i da će proces biti nastavljen „onom brzinom za koju su dve strane spremne“.

Naveo je da sporazum mora da bude prihvatljiv za obe strane, da mora da bude potpuno jasno šta je dogovoreno i da ne bude različitih tumačenja, kao i da to što je dogovoreno može da bude ostvareno.

„Do sada su dogovorena tri teksta koji će biti deo konačnog sporazuma, o nestalim licima, o interno raseljenim licima i ekonomskoj saradnji. Sadržaj nećemo objavljivati dok ne bude postignut konačana sporazum jer je princip da ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno“, dodao je Lajčak.

On je rekao da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno i da nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma ne sme da bude nerešenih pitanja izmedju Srbije i Kosova.

Povodom pitanja Zajednice srpskih opština, Lajčak je rekao da se „nije odustalo od onog što je dogovoreno do sada“.

„Imamo dogovor o ZSO iz 2013. koji je ratifikovan u Skupštini Kosova ubedljivom većinom, imamo dogovor iz 2015. nakon čega je Ustavni sud Kosova izneo stav o tom dokumentu i zaključio da definitivna verzija ZSO mora da bude u skladu s Ustavom Kosova. Dakle, imamo ta tri dokumemnta. Glavno je da počnu pregovori o tome i da se dve strane dogovore kako vide ulogu ZSO, ne bih da ulazim u spekulacije o tome“, kazao je Lajčak.

Povodom navoda da će u Beograd doneti neformalni dokument (non-pejper) sa ultimatumom Beogradu, Lajčak je rekao da „nikada nije čuo čuo ništa za non-pejper, osim što je o tome čitao u srpskim medijima“.

„EU ne radi tako, ne postavlja ultimatume, EU radi sa partnerima koji žele da postanu njen deo, a Unija im pomaže na tom putu. Ima puno non-pejpera u našem procesu, ali nijedan od njih nije ultimatum“, rekao je Lajčak.

Naveo je da se evrointegracije zasnivaju na procesu reformi i ispunjavanju kriterijuma, da to ne može da se zaobidje, a da u slučaju Kosova i Srbije postoji i dijalog kao dodatni uslov jer nove članice ne mogu da unose u Uniju nerešena pitanja.

On je ponovio da bez normalizacije odnosa ni Srbija ni Kosovo ne mogu da napreduju na evropskom putu i ukazao da obe strane „znaju da je dijalog potreban jer doprinosi normalnoj atmosferi“.

„Dijalog ima nekoliko funkcija, uz dogovaranje sporazuma, to je jedina platforma za razgovor Beograda i Prištine. Iskustvo pokazuje da ako nema dijaloga, onda se otvorena pitanja rešavaju putem medija, uz rast tenzija“, rekao je Lajčak.

Od obnove dijaloga u julu prošle godine do oktobra kada je proces zaustavljen, prvenstveno zbog političke krize na Kosovu, strane su postigle dogovor o prinicipima procesa, o tome šta su elementi budućeg sporazuma, EU je ponovo preuzela lidersku poziciju u procesu, dogovorena su tri teksta budućeg sporazuma, održana su tri sastanka na nivou lidera i sedam na nivou glavnih pregovarača, kazao je Lajčak.

Lajčak je tokom intervjua televiziji N1 uglavnom govorio o „Srbiji i Kosovu“, a retko o „Beogradu i Prištini“.

Kada je to juče jednom učinio na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Vučićem, predsednik Srbije je reagovao, rekavši da je uveren da je Lajčak to učinio slučajno, a ne namerno, jer EU o statusu Kosova zvanično ima „neutralan stav“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar