Lazović o obraćanju Lavrova: Skoro da ispada da će Rusija oslobadjati Srbiju od EU

Aktivista pokreta „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović ocenio je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju novinarima u Moskvi, nakon što je njegova poseta Srbiji otkazana, izneo „dosta snažne stavove“, ističući da „skoro da ispada da će Rusija oslobadjati Srbiju od EU“.

„Iskreno, ovako oštar nastup nisam očekivao i čini mi se da on dosta dobro oslikava pritiske koje Srbija trpi od Rusije, da se odrekne svog strateškog pravca pristupanja EU“, rekao je Lazović za današnji list Nova.

Prema Lazovićevim rečima, to potvrdjuje kraj mogućnosti sedenja na dve stolice „da bi se ostalo na vlasti“, kao i da se Srbija „zbog neodgovorne politike Aleksandra Vučića našla na vetrometini i na udaru i jednih i drugih“.

Lazović je ocenio i da je za Srbiju najbolje da svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, ali i da stremi evropskim standardima u unutrašnjoj politici, poput borbe protiv kriminala, slobode medija, standarda građana.

Šef ruske diplomatije Lavrov ocenio je u ponedeljak da su „EU i NATO oduzele Beogradu pravo da vodi suverenu politiku i da od Balkana prave ‘zatvoreni Balkan'“, nakon što je njegova poseta Srbiji otkazana jer Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dozvolile preletanje njihove teritorije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Od Evropske unije oslobodit ćemo se sami jer će se Evropska unija raspasti, ali mnog teže je nađi nekoga ko će nas osloboditi od vas, te užasne pete kolone koju podržavaju svi naši neprijatelji na sve moguće načine a ona za uzvrat pravi veći haos u državi Srbiji i od E U i od svih ostalih oko nas, šireći i propagirajući spas gdje ga nikad nije bilo i propast tamo gdje nam je jedini spas.

  • Pera

    Verujem da je svima nama već preko glave ponavljanje mantre, EU nema alternativu. Ima itekako kada je Srbija i njen državni iteres u pitanju. EU je istrošena, pitanje je i da li je ona i u nastanku zapravo američki projekat, osmišljen da kontroliše i upravlja evropskim državama, spreči moguću konkurenciju, instrumnet političke kontrole, kao što je NATO vojna sila, u kojoj odluke donosi američka strana saglasno svojim strateškim interesima. Države EU su izgubile svoj suverenitet, postale su američka kolonija. Koji je inters Srbija da se pridruži tom društvu, i to onom koje joj ne misli i ne planira ništa dobro, pa nad nama su sprovodili dugogodišnje sankcije, bombardovali nas, uništili nam privredu, otrovali prirodu i stanovništvo projektilima sa obogaćenim uranijumom, gadjali postrojenja hemijske industrije, trafo stanice, što je ratni zločin za koji nisu odgovarali, naneli nam neprocenjivu štetu, sprečili privredni razvoj, vratili nas decenijama unazad…Poznato je i da EU zastupa politiku privredne i ekonomske stagnacije Srbije, dobri smo im za prljavu industriju ala Rio Tinto, i drugi otpad. Ovi koji tako zdušno zastupaju stav da Srbija mora u EU, gde će nam poteći med i mleko, dužni su da organizuju javnu debatu sa dokazanim stručnjacima, ekspertima koji drugačije misle, i da se razgovara na bazi činjenica. Da li je istina da je Srbija iz raznih fondova EU od 2003. do 2018. godine, kao nepovratna sredstva dobila oko 3 milijarde Eura, a istovremeno da su strane banke iz Srbije iznele oko 100 milijardi Eura ? Zar se pre ulaska države kandidata u EU, ne popisuje sav stočni fond, i stanje svih ostalih dobara, na bazi čega se kasnije odredjuju prava države kandidata u pogledu obima proizvodnje, izvoza itd ? Kao što znamo u Srbiji je gotovo sve uništeno što se proizvodnje tiče, i goveda i svinja, i poljoprivrednih proizvoda…dugačak je spisak. E pa šta nam to tako lepo donosi EU ? Možda da vrati KiM koji su okupirali, da plati ratnu odšetu za uništeno sankcijama i bombardovanjem, da plati odštetu i lečenje obolelim od karcinoma kao posledicom bombardovanja osiromašenim uranijumom, da nam vrati godine patnje i nazadovanja države i društva ? Mislim da treba dati odgovore na sve ovo, ali ne samo od jedne interesne grupe istomišljenika, istoumnih stranaka, već od najšireg društva, ljudi od znanja, suprostaviti mišljenja i argumente, jer radi se o našim životima, o životima naše dece, i budućih pokoljenja o našoj i njihovoj budućnosti.