LDP: Dodikove izjave štetne i opasne, Srbija treba da se ogradi od njih

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da su štetne i opasne izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da Srbi u 21. veku treba da razmišljaju o nacionalnom ujedinjenju, i istakla i da Srbija treba da se ogradi od takvih izjava.

„Izjava Milorada Dodika u kojoj navodi da u ovom veku Srbi treba da razmišljaju o nacionalnom ujedinjenju i poredjenje Srbije i RS sa nekadašnjom situacijom izmedju Istočne i Zapadne Nemačke predstavlja opasan korak čije posledice može osetiti ceo region“, naveo je LDP u saopštenju.

Ta stranka je dodala da Srbija mora hitno da se ogradi i osudi takve izjave, pošto je očigledno da Dodik zloupotrebljava državu Srbiju i ima nameru da se preko svoje nacionalističke platforme predstavi kao novi lider Srba u regionu.

„Umesto njihovog integrisanja u društva u kojima se nalaze i pomoći koja može da im se pruži kako bi povećali nivo svojih prava, sada se u javnost plasira ideja o nekakvom nacionalnom ujedinjenju, koje može biti samo praćeno podizanjem tenzija na prostoru gde su se do skora vodili ratovi.

Prema LDP-u, adresa za rešavanje problema Srba u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, u Crnoj Gori to je Podgorica, a na Kosovu Priština, i svako pozivanje da se mimo društava u kojima žive rešavaju njihovi problemi predstavlja poziv nacionalističkim snagama u drugim državama da istim takvim merama odgovore.

Dodik je juče u Banjaluci, govoreći o najavi donošenja deklaracije Srbije i RS o zajedničkom delovanju za opstanak Srba, rekao da RS i Srbija imaju pravo da same odluče o svom statusu i da Srbi u ovom veku treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće i kao primer naveo Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Siniša

    Samo pojavljivanje u medijima kombi stranaka tipa čeda,čanak itd je veliki šamar Srbiji. Oni su veći neprijatelji Srbije od svoj spoljnih neprijatelja. Da smo pravna država likovi poput ovih što daju izjave bili bi na doživotnoj.