Lipovac Tanasković: Sutra protest gradjana zbog gradnje na Makiškom polju

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke (NS) u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da će odbornici te stranke sutra zahtevati da se sa dnevnog reda skine usvajanje plana detaljne regulacije za Makiško polje.

Lipovac Tanasković je kazala agenciji Beta da će se ispred Centra Sava, gde se održava sednica Skupštine Beograda, okupiti više stotina aktivista iz Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, koji će upozoriti gradske odbornike da bi izgradnja naselja od 4,5 milona kvadrata i podzemne železnice ostavila Beogradjane bez vode za piće.

„Mi podržavamo i univerzitetske profesore koji su prethodnih dana i danas upozorili na opasnost po vodosnabdevanje grada Beograda ukoliko se na Makiškom polju budu gradili Tesla grad i metro. Stručnjaci iz svih relevantnih institucija su već ukazali da bi bilo kakva gradnja na tom području prouzrokovala trajno zagadjenje podzemnih voda i reni bunara“, navela je Lipovac Tanasković.

Ona je ocenila da je ceo postupak vlasti oko usvajanja plana detaljne regulacije za Makiško polje sproveden pod „sumnjivim“ okolnostima, jer po tom pitanju nije održana javna rasprava i nije konsultovana struka.

„Gradjanima nije bilo dozvoljeno da 15. decembra učestvuju na tzv. javnoj raspravi zbog protiv-epidemioloških mera. Sve primedbe koje su imali gradjani su odbačene bez obrazloženja. Čelnici grada su još u septembru kazali da će taj plan biti usvojen bez obzira na stavove gradjana i struke“, istakla je odbornica.

Lipovac Tanasković kaže da vlast na mala vrata uvodi u posao investitore za Tesla grad, iako će tim poslom biti ozbiljno ugroženo vodosnabdevanje Beograda.

Makiško polje je zbog vodozahvata bilo zaštićena higijensko-sanitarna zona, dodaje Lipovac Tanasković, ali se sada ubrzano menjaju sva pravna dokumenta kako bi se dozvolila stambena gradnja.

„Prvo je Ministarstvo zdravlja proglasilo da to zemljište više ne potpada pod zaštićenu zonu treće kategorije, što je apsurdno. Institut za vodoprivredu ‘Jaroslav černi’ je saopštio da na dva kilometra od makiškog izvorišta ne sme ništa da se gradi, a oni sad planiraju gradnju na samo 600 metara od reni bunara“, kazala je predsednica odborničke grupe Narodne stranke.

Navela je da za Tesla grad, sa 13.000 stanova i najmanje 40.000 stanovnika, nije planira fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„Postavlja se i pitanje gde će završiti kanalizacija iz tako velikog naselja“, rekla je Lipovac Tanasković.

Ona je istakla da je grupa gradjana „Bitka za Košutnjak“ sakupila više od 500 potpisa gradjana sa zahtevom da se usvajanje plana detaljne regulacije Makiškog polja skine sa dnevnog reda Skupštine Beograda, i da su tu akciju podržale i grupe gradjana „Bitka za Gardoš“, „Bitka za Savski nasip“, „Vidi Gari, ne može“ iz Novog Sada, kao i Zrenjaninci koji skoro dve decenije nemaju vodu za piće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar