'Manja verovatnoća za sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom'

Politički analitičar Behljulj Bećaj ocenio je danas da je, posle izveštaja vladine komisije za merenje teritorije Kosova, mogućnost ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mnogo manja nego ranije.

„Mislim da je sve ovo što se dogodilo u medjuvremenu bilo zapravo dolivanje ulja na vatru. Sve je to bilo naopako i mislim da je bilo nepotrebno, suvišno i u službi zaoštravanja situacije, a ne prevazilaženja jednog, po mom sudu, ipak manje ozbiljnog pitanja koje je, evo, postalo ozbiljno“, rekao je Bećaj za agenciju Beta.

Vladina komisija za merenje teritorije Kosova saopštila je tokom ove sedmice da Kosovo sporazumom o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom ne gubi teritoriju, kako su procenjivali predstavnici opozicije i neki poslanici partija na vlasti. Oni su procenjivali da Kosovo sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom gubi više od 8.000 hektara.

Portparol komisije Tomor Čelja je prilikom predstavljanja izveštaja rekao da Čakor i Bjelua ne pripadaju Kosovu i da su do tog zaključka došli imajući u vidu dokumenta koja su im predstavili nadležne kosovske agencije, uvidom u knjige i stare istorijske karte.

Predstavnici Kosova i Crne Gore su 25. avgusta 2015. u Beču potpisali sporazum o demarkaciji, kojem su se odmah snažno suprostavili predstavnici opozicije. Zbog toga su koristili suzavac u više navrata u Skupštini a na ulicama Prištine bilo je više nasilnih protesta.

U medjuvremenu, ratifikacija sporazuma o demarkaciji je, pored borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostala poslednji uslov za liberalizaciju viza za gradjane Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da će se ratifikacija sporazuma naći na dnevnom redu čim je vlada bude prosledila Skupštini, te je tim povodom pozvao na glas razuma i jedinstvo.

„Demarkacija je od nacionalne, strateške i političke važnosti za gradjane i Kosovo. Imamo potrebu da označimo naše granice sa svim susedima i očekujemo da se taj proces desi i sa Srbijom, kao i medjusobno priznanje“, rekao je Veselji u četvrtak nakon sastanka Predsedništva Skupštine Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar