Manojlović (DS): Nedopustivo je da je povratak Srba na Kosovo onemogućen

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović ocenila je danas da slučaj Dragice Gašić iz Djakovice pokazuje da je „povratak Srba na Kosovu i Metohiji onemogućen – što je nedopustivo“.

Manojlović je agenciji Beta kazala da se jedinoj povratnici u Djakovici, Dragici Gašić uskraćuju elementarna ljudska prava i da je nepojmljivo da joj se ne dozvoljava da živi u svom stanu.

„Nepojmljivo je da čak 11 organizacija civilnog društva učestvuje u talasu netrpeljivosti pema Dragici Gašić. Neverovatno je i da Beograd i Priština, koji inače pregovaraju, ne mogu da reše nešto što bi trebalo da je tako normalno – obezbediti jednoj ženi, koja je odlučila da penzionerske dane provede u svojoj kući, u rodnom gradu, osnovne uslove za miran život“, istakla je potpredsednica DS-a.

Ona je rekla da je na Srpskoj listi, koja je preuzela odgovornost ulaskom u kosovske institucije, dnevna obaveza da se izbori za prava Dragice Gašić.

„Nelogično je da je predstavnik Srpske liste ministar za povratak i manjinske zajednice i da ne može da reši slučaj Dragice Gašić. Čime se meri učinkovitost njegovog mandata i kome polaže račune? Onima od kojih primaju plate ili onima koji su ih baš tu delegirali?“, zapitala je Manojlović.

Navela je da je sedište kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice u Kosovu Polju, „za koje je predsednik Srbije viśe puta tvrdio da je gradić gde Srba nema, pa se izvinjavao i to opovrgavao“.

Ona je naglasila da Srbi južno od Ibra veoma teško žive, da su getoizirani i da imaju osećaj da ih je Beograd zaboravio.

„Mladi masovno odlaze, jer je zaposlenje za većinu samo san. U Prištini živi svega 15 Srba. Srbi na Kosovu i Metohiji žive s osećanjem da su ih svi izneverili – i Beograd, naravno Priština, ali i medjunarodna zajednica. Žive u neizvesnosti koja je svakim danom sve neizdržljivija“, naglasila je Potpredsednica DS Tatjana Manojlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar