Martinović: Dva nova ministarstva najznačajnije izmene zakona

Predlagač izmena Zakona o ministarstvima, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas da su najznačajnije izmene uvodjenje ministarstava za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Martinović je obrazalažući izmene Zakona u Skupštini Srbije, rekao da je ulazak Srbije u Evropsku uniju strateški politički i ekonomski cilj i da SNS smatra da zbog toga treba formirati posebno ministarstvo za evrointegracije.

„Imajući u vidu potrebu za većom koordinacijom svih ministarstava zbog evrointegracija, mi iz SNS smatramo da je i te kako potrebno da se formira Ministarstvo za evropske integracije“, rekao je Martinović.

On je dodao da je dosadašnja ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović do sada „postigla ogromne uspehe na tom planu“.

Martinović je rekao da je zaštita životne sredine jedno od pitanja oko kojih postoji konsenzus i da ta oblast zaslužuje posebno ministarstvo.

„Formira se novo ministarstvo zaštite životne sredine, koje formalno nije postojalo, ali je postojalo kao sektor u Mministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Životna sredina bi trebalo da bude izuzeta imajući u vidu brojne obaveze Ministarstva poljoprivrede“, rekao je Martinović.

On je rekao da su izemene Zakona o ministarstvima politički i pravni uvod u izbor Ane Brnabić za premijerku i izbor nove Vlade za koju, prema njegovim rečima, SNS veruje da će nastaviti istu politiku koju je vodila Vlada Aleksandra Vučića.

„Ubedjen sam da će donošenje ovog zakona i izbor nove vlade omogućiti dalji razvoj Srbije u svim segmentima života u delokrugu ministarstava“, rekao je Martinović, što su poslanici vlasti pozdravili aplauzom.

On je na početku obrazlaganja izmena zakona čestitao gradjanima što je „Srbija makar na jedan dan postala centar sveta“ i ocenio da je dolaskom svih šefova država iz regiona država pokazala centar stabilnosti.

„Doveli smo u Beograd i istok i zapad i sever i jug. Uspeli smo da dovedemo najveće svetske državnike“, rekao je Martinović na šta je opozicija reagovala glasnim negodovanjem, a predsednica Skupštine Maja Gojković ih pozvala da pokažu poštovanje.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojčić tražio je povredu Poslovnika jer je Martinović govorio o prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije i dodao da je to sramota zbog koje se ceo svet smeje Srbiji.

„To nije tema današnjeg dnevnog reda“, rekao je Milojčić i dodao da „zna da je SNS krivo što su na prijem došla dva predsednika“.

Maja Gojković ga je zbog toga kaznila oduzimajući dva minuta od ukupnog vremena poslaničkoj grupi Demokratske stranke, tvrdeći da je Milojčić „zloupotrebio Poslovnik“.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da je Martinović na početku izlaganja govorio o stvarima koje nisu na dnevnom redu, već o inauguraciji koja, prema njegovim rečima, „nije inauguracija“.

Maja Gojković je i njega prekinula, govoreći da ne želi da čuje ni njegovu ocenu o inauguraciji, već o povredi Poslovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar