Matić: Komisija nije povredila nezavisnost suda, ali neće posmatrati loše namere bez reakcija

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da ta Komisija nijednom rečju nije povredila nezavisnost suda, niti kršila pretpostavku nevinosti, ali da javnost i Komisija neće posmatrati loše namere bez ikakve reakcije.

Matić je tako odgovorio na optužbe Visokog saveta sudstva i ocenu tog tela da je nedopustivo da on, Matić, istupa u javnost pre kraja postupka za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, jer je to pritisak na postupajuće sudsko veće.

Matić je naveo da se Komisija nije ni izjavom ni aktom mešala u nezavisnost sudstva, već je samo obavestila javnost o „neobičnom načinu vodjenja postupka koji je u žiži javnosti“.

„Saopštenje visokog saveta sudstva predstavlja zaprepašćujući amaterizam pravnih eksperata koji bi da se zaštite od kritike tako što će svoj esnaf proglasiti nedodirljivim i iznad društva. Ne samo što nisu iznad društva, već bi morali da budu prvi u zaštiti najviših društvenih vrednosti“, naveo je Matić i dodao da je lepo što se „u esnafu drže“ zajedno, ali da su svojim postupanjem pojedinci „postali kamen oko vrata gradjanima koji plaćaju porez i sudstvo da budu nezavisni“.
On je pozvao javnost i novinare da više obrate pažnju na sudjenja, posebno ona u kojima su optuženi izuzetno bogati i pozvao državne organe da provere imovinu sudija i osoba koje su povezane sa njima i da javno objave te podatke.

„Samo sprovodjenjem demokratske kontrole javnosti možete biti stvarno nezavisni, a iskušenja su velika“, naveo je Matić.

On je dodao i da gradjani nemaju poverenje u pravosudje, te da ono ne može biti narušeno.

„Veliki broj oslobadjajućih presuda ozbiljnim kriminalcima, batinašima i muvatorima, izbrisao je poverenje gradjana u sudije. Javnost je prvo bila iznenadjena, pa zbunjena, a sada joj je sve jasno“, naveo je Matić u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je Komisija osnovana zbog „nedopustive nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji“.

Visoki savet sudstva ranije je osudio izjavu Verana Matića u vezi sa postupanjem sudskog veća u slučaju Ćuruvija, navodeći da ta izjava ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i predstavlja direktnu pretnju i pritisak na sudsko veće koje postupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar