Metju Palmer: Medjusobno priznanje cilj administracije SAD u dijalogu Srbija-Kosovo

Visoki američki diplomata, zadužen za Zapadni Balkan, Metju Palmer, večeras je izjavio da je cilj američkih administracija da se dijalog Kosovo i Srbija okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

On je u zajedničkom intervju  za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

„Nerado postavljam rok za dijalog. Ali apsolutno delimo cilj naših partnera iz Evropske unije da proces poguraju napred, posebno da brzo napreduje“, kazao je Palmer.

Rekao je da bi SAD želele da imaju pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji otvara jasan put ka evropskim integracijama.

„Podstaći ćemo Beograd i Prištinu da se ozbiljno angažuju i poguraju stvari napred što je pre moguće“, rekao je Palmer.

Lajčak je rekao da će se, kada se Kosovo pridruži EU, „njegov glas čuti i poštovati“ i da se pridruživanje EU ne može dogoditi bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Posreednik EU je rekao i da radi u istom smeru kao i Palmer, na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Pera

    Zbilja je teško poverovati zbog čega raznorazni posrednici ponavljaju stalno jedno te isto, zahtevajući od Srbije da se dobrovoljno odrekne Kosova i Metohije ? To se neće desiti ukoliko se pita srpski narod, a ako se kojim slučajem neko od političara prevari i na to pristane, narod će to opet odbaciti. Svojevremeno je i u UN tadašnji srpski šef diplomatije jasno i nedvosmisleno rekao da se Srbija nikada neće odreći KiM, to je važilo tada, važi danas, važiće i ubuduće, pa zašto troše toliku energiju na nešto što srpski narod ne može i neće da prihvati ? Dogovor o boljem životu, da, eliminacija kriminala, da, uspostavljanje prava i bezbednosti za sve, da, sloboda kretanja, da, zaštita crkvenih i kulturnih dobara, da, Autonomija KiM da, ali nezavisno KiM ne.