Miletić: Menjanje granica vodi u novi sukob i to nije pametna ideja

Nekadašnjih politički predstavnik kosovskih Srba Petar Miletić ocenio je danas kao štetnu po kosovske Srbe ideju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju kao mogućem rešenju u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Menjanje granica mislim da vodi u novi sukob tako da to nije pametna ideja, kazao je Miletić, dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu i u Srbiji za radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu treba da postoji „i nikada ne može da škodi“.

Dodaje i da se „svaka vlast u Beogradu više trudila da zloupotrebljava kosovske Srbe i temu Kosova nego što je vodila ozbiljan dijalog“.

Miletić je kao štetnu po Srbe ocenio i ideju o podeli Kosova, ističući da pripada onim ljudima „koji veruju u suživot koliko god u današnjem trenutku to možda delovalo nemoguće“.

„Ako on (Dačić) govori o podeli, a čini mi se da govori o podeli, a ta podela bi verovatno bila na reci Ibar, mislim da bi to bilo štetno za kosovske Srbe, pošto kosovski Srbi većinski žive južno od Ibra“, kaže Miletić.

​Prema njegovim rečima, sve što Srbi kao etnička grupa ili nacija imaju na Kosovu, nalazi se južno od Ibra, od ekonomskih bogatstava kao što je Brezovica, Metohija, centralno Kosovo i imovina, do duhovnog bogatstava koje čine manastiri i verski objekti.

„Sve to se nalazi južno od Ibra i mislim da je to pogrešan pristup, osim onog dela koji govori za Zajednicu srpskih opština. Menjanje granica mislim da vodi u novi sukob tako da mislim da to nije pametna ideja“, smatra Miletić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar