Milić: Vučić nagovestio mogućnost izmene preambule Ustava na referendumu

Pravni ekspert Veljko Milić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti gradjani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije.

„Iz dela izjave Aleksandra Vučića u kome govori da je nerealno da Albanci sa Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji se može zaključiti da će konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije biti znatno drugačije od sadašnjeg rešenja iz preambule Ustava Srbije“, rekao je Milić agenciji Beta.

On je dodao da u tom svetlu treba tumačiti i deo izjave u kome Vučić navodi da će gradjani imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo, jer bi akt o promeni Ustava pre usvajanja u Skupštini Srbije trebalo da bude potvrdjen na referendumu.

„Naime, svako rešenje koje je drugačije od onog iz preambule Ustava, podrazumevalo bi i izmenu Ustava u tom delu. Samim Ustavom je predvidjeno da je Narodna skupština dužna da akt o promeni Ustava, koji se odnosi na preambulu, stavi na referendum radi potvrdjivanja. Drugim rečima, nemoguće je pronaći bilo kako rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja gradjana na referendumu”, objasnio je Milić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar