Ministar odbrane Srbije u Vašingtonu na sastanku o Islamskoj državi

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević učestvovao je danas u Vašingtonu na Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Govorili su predstavnici Ujedinjenih nacija, Centralne komande Oružanih snaga SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije.

Svaki od govornika je predstavio šta je do sada preduzeto, govorio o planovima, o stanju na terenu i o delovanju Islamske države.

Ukazali su na neophodnost nastavka angažovanja Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, i stvaranju uslova za normalizaciju života više od 11 miliona Iračana, uključujući izbegla i interno raseljena lica, povratnike i druge pogođene delovanjem Islamske države.

Plenarni deo sastanka, posle govora državnog sekretara SAD Reksa Tilersona i premijera Iraka Džavada Kaduma Al-Abadija, omogućio je učesnicima da istaknu doprinos borbi protiv Islamske države, i da iznesu naredne korake.

Naglašen je uspeh združenog vojnog angažovanja i dalje saradnje radi stabilizacije oslobođenih teritorija, nacionalnog pomirenja i političkog procesa u Iraku, kao i nalaženje odgovarajućeg političkog rešenja u Siriji.

Ministar Đorđević je tokom Konferencije naglasio spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi Globalne koalicije i da donacijom lekova i sanitetskog materijala pomogne civilnom stanovništvu u zonama borbenih dejstava i na teritorijama koje su oslobođene.

Srbija se, podsetilo je Ministarstvo, odlukama najviših državnih zvaničnika, među prvima opredelila da u skladu sa svojim mogućnostima pruži aktivan doprinos Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u suprotstavljanju Islamskoj državi, budući da delovanje te i sličnih organizacija predstavlja izazov bezbednosti u svetu.

Procena je, dodalo je Ministarstvo, da se na teritoriji Iraka i Sirije bori 500 boraca s Balkana, većinom s Kosova i iz Bosne i Hercegovine, te je Srbija, kao meru preventive, izmenila Zakon o krivičnom postupku, kako bi se stvorili preduslovi za sprečavanje podsticanja, organizovanja drugih lica i učešća u ratovima ili sukobima u stranim državama, pipše u saopštenju.

Imajući u vidu da je uz veliki broj migranata preko Balkanske rute, zabeležen i tranzit lica koja su se mogla povezati i s delovanjem terorističkih organizacija, Vlada Srbije podržala je izradu Strategije za borbu protiv terorizma.

Veliki kapaciteti su angažovani i na identifikovanju i registraciji migranata koji prelaze kroz Srbiju i ti podaci se razmenjuju sa stranim partnerima, te se doprinos Srbije u tom smislu ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, piše u saooštenju.

Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv ISIL-a prisustvovalo je više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međinarodnih organizacija. Ministar Đorđević je boravak u Vašingonu iskoristio i za niz susreta sa važnim zvaničnicima Stejt depatmenta i Pentagona, premnelo je Ministarstvo oidbrane Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar