Mišić: Smena šefa FBI-a zbog istrage o ruskoj umešanosti u izbore

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da smeni direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija svakako je povezana s istragom navodne umešanosti Rusije u američke izbore, ocenio je bivši dugogodišnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić.

„Svako obrazloženje koje to demantuje je neuverljivo“, izjavio je Mišić za agenciju Beta.

„Moj prvi utisak je da se kontroverza oko ruskih veza produbljuje, a za mnoge ovo poprilično miriše na Votergejt“, rekao je Mišić, podsetivši na aferu koja je dovela do ostavke predsednika SAD Ričarda Niksona.

Mišić je ocenio da je sada dilema da li će republikanci preći preko toga, dodajući da demokrate već glasno protestuju i zahtevaju nezavisnu istragu.

„Neki američki analitičari smatraju da je ovo isuviše ozbiljan udar na nezavisnost te institucije kao što je FBI, čiji se direktor bira na mandat od 10 godina, upravo da ne bi zavisio od aktuelne vlasti“, izjavio je Mišić.

Komi, koga je imenovao bivši šef Bele kuće Barak Obama, bio je zadužen za istragu o mogućem ruskom mešanju u tok izbora za predsedika SAD, kao i o hakerskom napadu na izborni štab demokratske kandidatkinje Hilari Klinton za vreme izborne kampanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar