Mogerini: Trampova odluka nas može vratiti u još mračnija vremena

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavili je danas da bi Bliski istok mogao da udje u „još mračnija vremena“ pošto je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Mogerini je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da će EU i njene članice „nastaviti da poštuju medjunarodni konsenzus o Jerusalimu dok konačno rešenje o statusu ne bude postignuto kroz direktne razgovore dve dve strane“.

„Najava presednika Trampa o Jerusalimu ima veoma zabrinjavajući potencijalni uticaj. Sada su veoma krhke okolnosti i ta najava ima potencijal da nas vrati u još mračnija vremena“, rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je rekla da je sada najvažnije da se izbegne eskalacija tenzija na terenu i pozvala na odgovornost i mudrost u reakcijama.

„Dobila sam juče snažna uveravanja od predsednika (Palestinske uprave Mahmuda) Abasa da radi sve što može da garantuje da sve reakcije budu mirne“, rekla je Mogerini i dodala da u ponedeljak  Brisel dolazi izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Mogerini je rekla da je EU odlučna da zajedno s regionalnim partnerima i u bliskoistočnom kvartetu, u kojem su još SAD, Rusija i UN, odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se pokrene mirovni proces i da se rešenju dve države da šansa.

„EU ima jasnu i ujedinjenu poziciju. Verujemo da je jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine zasnovano na dve države s Jerusalimom kao prestonicom obe“, rekla je Mogerini.

Ona je rekla da je EU uverena da SAD imaju ključnu ulogu u mirovnim pregovorima i da postoji zabrinutost da Trampova odluka može smanjiti potencijalnu ulogu koju SAD mogu igrati u regionu.

Mogerini je rekla da je ove nedelje državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu izrazila neslaganje s Trampovom odlukom, kao i da su to učinili šefovi diplomatija država EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar