Mogerinijeva posle burnog dana u Briselu: „Teškoće ostaju“

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je uverenje da će predsednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog. Ona se nada i da će oni u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pošto danas nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerini je navela da će sazvati sledeći sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava poslednje nedelje u septembru.

Mogerini je navela da se sastala pojedinačno s predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem, predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, i dodala da „teškoće ostaju“, saopšteno je u Briselu.

„Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarske nedelje Generalne skupštine UN da spojimo dve strane da unapredimo rad na sadržaju sporazuma“, navela je Mogerini u saopštenju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je rekao da Vučić danas u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine.

Đurić je rekao da „nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog“ i optužio Prištinu da je poslednjih dana pokušala da spreči posetu predsednika Vučića Kosovu i da obezvredi svaki srpski interes na Kosovu.

Mogerini je rekla da je tokom prepodneva u Briselu odžala nekoliko rundi razgovora u „bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu“ sa Tačijem i Vučićem.

„Teškoće ostaju. Imam poverenja u punu posvećenost oba predsednika da nastave proces i u narednim mesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom“, navela je Mogerini u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je pojasnila da se ministarska nedelja Generalne skupštine UN održava poslednje nedelje u septembru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briselFederika Mogerini
Komentari (0)
Dodaj komentar