Moguć negativan izveštaj o saradnji Srbije i Haga

Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je večeras da će ukoro biti poznato da li doći do pritisaka na Srbiju jer troje članova Srpske radikalne stranke (SRS) neće biti izručeno Hagu, kao što je tražio taj medjunarodni sud.

On je za B92 naveo da se u u junu očekuje izveštaj koji predsednik tribunala i glavni tužilac podnose Savetu bezbednosti UN i da se može dogoditi „da oni taj izveštaj intoniraju negativno“ jer se troje članova SRS nije našlo u Hagu.

„U svakom slučaju videćemo kakvi će se dalju koraci preduzimati od strane Tribunala – da li će nastaviti da vrše pritisak i prema SB UN i prema Briselu, od čega će zavisiti koliki će pritisak biti na Srbiju“, rekao je Ljajić.

Predsednik Nacionalnog savet za saradnju sa Haškim tribunalom je rekao i da ne želi da se meša u rad pravosudja a da ta sudska odluka nije pravosnažna.

Viši sud u Beogradu odlučio da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje tri člana SRS Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, a po nalogu Medjunarodnog krivičnog tribunala u Hagu, saopštila je ranije danas SRS.

Ta stranka je saopštila da je sudija za prethodni postupak Milan Dilparić doneo rešenje da oni ne mogu biti uhapšeni zbog uticaja na svedoke, jer je Srbija u obavezi da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.

Haški tribunal tražio je hapšenje troje radikala zbog uticaja na svedoke i ometanja pravde u postupku koji se vodio protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar