Mustafa: Priključenje Preševske doline Kosovu uskoro na dnevnom redu Briselskog dijaloga

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa ocenio je danas da je priključenje Preševske doline Kosovu „najbolje rešenje“ za trajnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je agenciji Beta kazao da će to sigurno biti jedan od predloga koji će se krajem avgusta ili početkom septembra naći na radnom stolu tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

„Normalno je da smo tražili pripajanje Kosovu ali ne govori se o razmeni teritorija nego o novoj demarkaciji granice tokom koje će Kosovo i Srbija kroz novi sporazum koji će biti trajan, na najbolji način rešiti svoje probleme i krenuti dalje putem evropskih integracija. Kada dve susedne države govore o demarkaciji granica normalno je da i jedna i druga država vode računa o svojim manjinama“, kazao je Mustafa.

Govoreći o deklaraciji kojom su albanski odbornici iz Preševa, Bujanovca i Medvedje dali „zvaničnu saglasnost predsedniku, premijeru i pregovaračkom timu Kosova da njihova prava zastupaju tokom pregovora sa Beogradom u Briselu“, Mustafa je rekao da su albanski politički predstavnici iz tih opština razgovarali u proteklih mesec i po dana i sa političkim liderima u Albaniji.

„Albanci iz te tri opštine ne očekuju više da će njihova prava biti unapredjena u okviru Srbije zato što nijedan od prethodno postignutih sporazuma nije realizovan. Kada je republički parlament 2013. godine usvojio Deklaraciju od sedam tačaka sa zahtevima Albanaca, tadašnji predsednik i premijer Srbije su ocenili da su to potpuno realni zahtevi čijim će se rešavanjem pozabaviti svako resorno ministarstvo, ali nijedno ministarstvo nije pokrenulo ništa“, kazao je Mustafa.

Navodeći da Albanci sa juga Srbije „već 20 godina čekaju da se reše njihova elementarna prava ali da se to nije desilo“, Mustafa je ocenio da zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu „ima legitimitet od referenduma koji je u Preševu, Bujanovcu i Medvedji održan 1. i 2. marta 1992. godine a na kome su se Albanci listom izjasnili za pripajanje Kosovu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar