Na jugu Srbije 9. maj negde samo Dan pobede, a negde samo Dan Evrope

Dok danas 9. maj lokalna vlast u Vranju obeležava isključivo kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom Svetskom ratu, u Bujanovcu i Preševu se 9. maj slavi isključivo kao Dan Evrope.

U Bujanovcu je 9. maj i zvanično Dan opštine, koji je ove godine prvi put svečano obeležen.

Na sednici Skupštine opštine dodeljeno je priznanje Delegaciji EU u Srbiji „za doprinos razvoju opštine i ostvarivanju standarda EU u celoj zemlji“.

U isto vreme lokalna vlast u Preševu je organizovala Dan Evrope, ali uz protest u selu Miratovac pod motom „Dan bez granica“, sa zahtevom da se tu otvori prelaz granice s Makedonijom. Poruka protesta je bila „Želimo slobodu kretanja, želimo otvorene granice“.

U okviru obeležavanja 9. maja kao Dana pobede nad fašizmom, predstavnici Grada Vranja i udruženja potomaka učesnika Drugog svetskog rata (SUBNOR) su danas na komemorativnom skupu u selu Ristovac položili vence i cveće na spomen-česmu, prvi spomenik antifašizmu podignut na području Vranja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je u govoru podsetio na strahote Drugog svetskog rata i nacističke ideologije, dodavši da se „9. maj obeležava i kao Dan Evrope, što je za Srbiju jednako važno jer je neraskidivo povezano s tekovinama antifašizma i našeg državnog uredjenja“.

U obeležavanju Dana pobede nad fašizmom lokalnoj vlasti u Vranju su se pridružile delegacije opštine Brod iz Republike Srpske u BIH, predstavnici vojske, udruženja gradjana, učenici osnovnih i srednjih škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar