Na protestu Srba u Rudaru na severu Kosova osudjeno ponašanje Prištine

U Rudaru, na severu Kosova, danas je održan mirni protest Srba koji su osudili ponašanje prištinskih vlasti i tražili pravdu za sunarodnike za koje su rekli da su nesnovano uhapšeni.

Okupljni su držali transparenate „Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci“, ambadsadore „Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!“, „Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?“, preneli su beogradski mediji.

Uz transparente „Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti“, „Pravda za Dejana, Miljana i Slađana“, gradjani su na protestu kod krsta u Rudaru razvili i srpsku zastavu dugačku 250 metara.

Barikade Srba na severu ulaze u 13. dan, a Srbi kažu da će ih ukloniti kada budu oslobodjena tri uhapšena Srbina i kada se sa severa povuče specijalna kosovska policija.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao je u govoru da su razlozi i za današnji protest „svakodnevni teror i neosnovana hapšenja Srba od strane Prištine“, tajni spiskovi „za odstrel Srba“ i „maltretiranje srpskog naroda od strane kosovskih specijalaca“.

„Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko!“, rekao je Rakić.

Predsednik Opštine Štrpca, Dalibor Jevtić, kazao je da se skupom u Rudaru jasno poručuje da su Srbi jedinstveni u borbi da budu „svoji na svome i da žive u miru“.

Ocenio je da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija bio jasan od njegovog dolaska na vlast: „Da Srba ni severno ni južno od Ibra nema, ili da ima samo onih koji žele da mu se poklone“.

Bivši predsednik Opštine Zvečana, doktor Dragiša Milović, kazao je da Srbe zastrašuju stavovi Prištine da se barikade mogu ukloniti i uz ljudske žrtve.

Kazao je da „poruke iz Prištine nisu poruke mira i zajedničkog života, i da ova teška situacija deeskalira“, već „stižu poruke u vidu hapšenja, terora“.

Po njegovim rečima, hapšenje ima samo jednu svrhu: da se zastraše Srbi preostali na Kosovu kako bu ga napustili.

Dodao je da Srbi današnjim skupom pokazuju da to neće da urade i da imaju snage da izdrže.

Portal KoSSev je naveo da su, sat pre početka mitinga, bile dugačke kolone vozila na putu Mitrovica-Zvečan, gde je selo Rudare. Na protest se išlo organizovano, a dolazilo se i s centralnog Kosova, piše taj portal.

Kako su javili mediji s centralnog Kosova, na putevima ka Mitrovici bilo primetno veće prisustvo policije.

Usled velikih gužvi vozila, ka Rudaru su veće grupe gradjana išle pešice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar