Narodna stranka: Mladima državni krediti za stan, prva rata za 20 godina

Narodna stranka (NS) usvojila je program od 12 tačaka za pomoć mladim bračnim parovima i porodicama sa troje i više dece, čiji je cilj zaustavljanje bele kuge i iseljavanja mladih ljudi.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Slobodan Doklestić saopštio je da je Srbija u poslednjih 30 godina ostala bez milion stanovnika.

„Mladi bračni parovi moraju da dobiju beskamatne državne kredite za učešće za bankarski stambeni kredit za prvi stan i to sa odloženim periodom dospelosti prve rate tog državnog kredita za najmanje 20 godina“, naveo je Doklestić.

Dodao je da bi deo i ceo državni kredit za učešće mogao da bude otpisan po osnovu broja dece koje dobije taj bračni par, i kao primer naveo da bi bračnom paru s troje dece bilo otpisano pola tog kredita, dok bi bračnom paru s petoro dece bio otpisan ceo kredit.

„Nedavno usvojena odluka Vlade Srbije o novčanoj pomoći mladim parovima za kupovinu prve nekretnine je očigledno predizbornog karaktera i ograničena je samo na 2022. godinu po principu ’drži bure vodu dok izbori odu’. Ova mera promašuje i cilj koji bi trebalo da ostvari – stimulisanje porodica s troje i više dece, jer ako se novčana pomoć bespovratno ostvari već za rodjenje prvog deteta, onda se ne rešava problem negativnog prirodnog priraštaja“, naveo je Doklestić u autorskom tekstu za list „Danas“.

Doklestić je istakao da bi država morala da širom zemlje gradi stanove solidarnosti za mlade bračne parove koji bi bili dostupni za dugoročni zakup ili kupovinu kroz beskamatne stambene kredite koje bi odobravala država.

„Za porodice s troje i više dece potrebno je sprovesti 10 prioritetnih mera porodične politike“, rekao je on.

Prva od tih mera je, kako je dodao, uvodjenje beneficiranog penzijskog staža za majke troje i više dece po progresivnom sistemu (što više dece to veća beneficija), a zatim smanjenje oporezivanja zarada za roditelje troje i više dece kroz povećanje neoporezivog dela zarade, takodje progresivno u zavisnosti od broja dece.

„Potrebno je uvesti mogućnost skraćenog radnog vremena za majke troje i više dece od 36 časova nedeljno, pri čemu bi država plaćala naknadu zarade za časove skraćenog radnog vremena (dva radna dana mesečno) u visini prosečne zarade u Srbiji, a zatim i uvesti zabranu prekovremenog i noćnog rada za majke troje i više dece, kao i predvideti obavezno uvećanje trajanja godišnjeg odmora za treće dete i svako naredno“, naveo je Doklestić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar