Narodna stranka: Odgovorni za progon Srba u Oluji ostali nekažnjeni

Narodna stranka ocenila je danas povodom 23 godine od akcije „Oluja“ da su odgovorni za progon Srba ostali nekažnjeni ili simbolično kažnjeni i zatražili puno obeštećenje stradalih, vraćanje stanarskih prava i izjednačenje prava srpskih povratnika u Hrvatsku.

Narodna stranka ocenila je da su zločini hrvatske vojske i paravojnih formacija iz operacija Miljevački plato, Maslenica, Medački džep i operacija „Bljesak“ i „Oluja“ ostali nekažnjeni, dok su zločini u Gospiću, Pakračkoj poljani, Osijeku, Sisku i Vukovaru samo „mestimično i simbolično kažnjeni“.

„Hrvatska nije srpskom narodu omogućila da se čak ni kao manjina u punoj meri integriše u društvo Hrvatske, pošto do sada nisu u punoj meri ostvarena njegova prava predvidjena Erdutskim sporazumom i hrvatskim zakonima“, navodi se u saopštenju te stranke.

Oni opominju da se svake godine u Srbiju preseli više od hiljadu Srba iz Hrvatske.

„Narodna stranka traži pravdu za 1.952 srpske žrtve pale tokom ‘Oluje’. Zahtevamo da Hrvatska ostvari obećanja, vrati na snagu svoje zakone i obnovi autonomne kotare Knin i Glinu“, apelovali su iz Narodne stranke.

Iz te stranke opominju da je nije u punoj meri primenjen Erdutski sporazum i da je vreme da Zajedničko veće opština u Vukovaru dobije puna prava i postane deo Ustava Hrvatske.

„Verujemo i da ne može biti pomirenja dok hrvatsko društvo traži identitet i jedinstvo na konsenzualnom stavu mržnje i šovinizma prema Srbima i Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji „Oluja“ proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, koje je bilo pod zaštitom medjunarodnih snaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar