Narodna stranka: Povećanje referentne kamatne stope NBS je 'pucanj u prazno'

Narodna stranka ocenila je danas da je povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije (NBS) „pucanj u prazno“ i da neće smanjiti inflaciju, jer su razlozi inflacije u Srbiji pre svega troškovni, a najmanje su inflacija tražnje.

„NBS već osam meseci u kontinuitetu povećava i repo i referentne stope ali se inflacija ne usporava, nego se, naprotiv, ubrzava. Jedini način obuzdavanja inflacije je uticaj na troškove, bar u delu na koji možemo da utičemo i koji nije sasvim van kontrole i nije izazvan uvoznom inflacijom“, naveo je u saopštenju predsednik Odbora za privredu i finansije te stranke Borislav Borović.

On je ocenio da Vlada Srbije „ne razume suštinu problema“ i da bezuspešno pokušava da administrativno zamrzne cene nekih proizvoda, ali da je „očigledno da to ne može da dugoročnije zadrži rast“.

„‘Rikverc’ cena energenata koji je najavljivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić pretvorio se u potpuni fijasko na pumpama. Većini gradjana je navučena inflatorna omča oko vrata, jer najviše rastu cene hrane, transporta, energenata i troškovi stanovanja i komunalnih usluga“, kazao je Borović.

Dodao je da Narodna stranka predlože smanjivanje i PDV-a i akciza, ali ne simbolično ili parcijalno jer, po njegovim rečima, „to ne rešava problem“.

„Strah od ‘rupe u budžetu’ je bezrazložan ako se Vlada Srbije do kraja ove godine, koja će svuda u svetu biti dramatična, odrekne nepotrebnih troškova, i već od sada fiskalnu ‘oštricu’ usmeri ka najbogatijima, preko poreza na luksuz, povećanja poreza igara na sreću, progresivniju stopu poreza na dohodak građana ili oštriju poresku politiku u poslovanju banaka“, naveo je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar