Nastavnici i saradnici FDU pružili podršku Srdanu Goluboviću

Grupa nastavnika i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu saopštila je da pruža podršku i solidariše se s rediteljem i redovnim profesorom Katedre za filmsku i televizijsku režiju Srdanom Golubovićem koji je meta brutalnih napada tabloida.

U saopštenju se navodi da se napadi na Srdana Golubovića odvijaju u prepoznatljivom maniru tabloidne komunikacije zasnovane na neimenovanim izvorima, netačnim podacima, manipulisanju kontekstom i izostavljanju činjenica.

„Podsećamo da su proteklih meseci i druge naše kolege – Goran Marković, Nebojša Romčević, Janko Baljak – takodje bili izloženi grubom vredjanju ne samo tabloidne štampe, već i sa pozicija javnih državnih službenika“, naveli su u saopštenju.

Kako su rekli, ako se tome dodaju i poslednji napadi na dramske umetnike, Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, jasno je da su ugroženi istaknuti pojedinci koji se usude da kritički i uz jasne primedbe analiziraju loše pojave u drustvu.

„Svojim agresivnim tonom tabloidni napadi, kojima je Srdjan Golubović izložen, praktično legitimizuju fizičke nasrtaje na odabrane mete“, kažu oni.

Dodaju i da, oslanjajući se na jezik sukoba i dehumanizujući pojedinca, tabloidna štampa ovakvim tekstovima normalizuje agresivan i ugrožavajući odnos koji se sa stranica novina preliva u stvaran život, ugrožavajući bezbednost svakog pojedinca koji javno iskazuje svoj stav i mišljenje.

„Zapaljiv, pežorativni jezik tabloida, agresivni izrazi, otvoreni napadi i uvredljivi tonovi ovog puta su za svoju metu odabrali Srdjana Golubovića, ali već sutra to može biti bilo koji drugi pojedinac koji svojim idejama ili delovanjem ugrozi uske interese grupa koje u našem društvu poseduju političku i ekonomsku moć“, ističe se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Miloš Pavlović, Predrag Velinović, Ana Martinoli, Jelisaveta Tatić Čuturilo, Janko Baljak, Goran Marković, Dragan Veselinović, Oleg Novković, Darko Bajić, Ivan Stefanović, Srdjan Koljević, Djordje Milosavljević, Vladan Pavić, Narcisa Darijević Marković, Andrijana Stojković, Stefan Arsenijević, Maja Miloš Samolov, Nikola Ležajić, Stefan Ivančić, Dušan Petrović, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Snežana Trišić, Nebojša Romčević, Ivan Medenica, Nevena Daković, Aleksandar S. Janković, Vlatko Ilić, Irena Ristić, Aleksandra Milovanović, Ksenija Radulović, Ognjen Obradović, Mirjana Nikolić, Milena Dragićević Šešić, Dragana Čolić Biljanovski, Maja Ristić, Nina Mihaljinac, Milica Spasojević, Jovana Karaulić i Tatjana Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar