NATO se oglasio: Ako Bezbednosne snage Kosova budu evoluirale…

Severnoatlanski savez ocenio je da je transformacija Bezbednosne snage u Oružane snage Kosova pitanje za kosovske vlasti.

NATO ocenjuje i da svaka promena u strukturi, mandatu i misiji Bezbednosnih snaga Kosova treba da se ostvari uz ustavne promene.

Zvaničnici Alijanse su za Radio slobodna Evropa (RSE) naveli da NATO podržava razvoj BSK pod sadašnjim mandatom, uz ocenu da su BSK profesionalna, multietnička snaga i izvor regionalne stabilnosti, prenosi Agencija Beta.

„Svaka promena u strukturi, mandatu i misiji Bezbednosnih snaga Kosova će morati da se rešava u skladu s Ustavom Kosova i zahtevaće ustavne amandmane“, navedeno je pisanom odgovoru zvaničnika NATO-a na pitanje RSE.

Ako mandat BSK bude evoluirao, Severnoatlanski savez će razmotriti nivo angažovanja na Kosovu, navodi se u odgovoru iz Alijanse i dodaje da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova.

„Ove snage su prešle dug put. Napredak koji je postignut je primer kapaciteta NATO u izgradnji uspešnog bezbednosnog sektora, ali još toga treba da se uradi“, navedeno je u odgovoru.

Takođe se navodi da NATO u potpunosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. „To je ključ za regionalni mir i stabilnost“, stoji na kraju izjave.

U međuvremenu je reagovala ambasada SAD u Prištini koja je saopštila da nije bila konsultovana povodom odluke Vlade Kosova o transformaciji BSK u OSK i najavila da će usvojene zakone analizirati kako bi razumela njihovu svrhu i efekat.

„SAD su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na oprezan pristup koji držiKosovou dogovoru sa našim NATO saveznicima po ovom važnom pitanju. Nismo bili konsultovani o vremenu ove objave i moraćemo da analiziramo nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat“, navela je ambasada.

Ambasada je dodala da je poslednjih nekoliko sedmica fokusirana na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o „važnom dijalogu sa Srbijom“.

„Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti“, navela je ambasada, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATOvojska Kosova
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dok je Vu cic na vlast i ostali ne Srbi bice sve gore i gore. Ali nista novo nisam rekao.Gradjanima Srbije potpuno ispran mozak.Bar jednom delu(penzionerima) koje je najvise opljackao doticni. Cilj Vucica je da potpise i preda Nato fasistima pola Srbije.Kosovo .Netohiju ..Presevsku dolinu… Tako da ce dati zadatak nasoj Srpskoj deci da kroz rat ponovo vracaju ono sto je vec Srpsko.Ajko se setimo sta je radio Milosevic birajuci samo Srpske jedince i terao ih u rat..nazalost ogroman broj te dece se vratilo a da ratiste nikada nisu ni videli sa metkom u potiljak. Cilj zapada je da se Srbi potpuno uniste i ostane prazna zemlja gde treba dac se naselje neki zapadni umobolnici jer jedino zdravo sto je u Evropi je Srbija(mislim na zemlju) Svi moraju ustati i uzeti zakon u svoje ruke…odnosno treba pobiti sve ama bas sve politicare ,sudije i policiju koja je ne Srpska.Od pomenutih je samo 3 % Srba.

  • Pera

    Ovo već vredja zdrav razum, okupatori KiM sa marionetskom vladom, odavno imaju razradjene planove za KiM, pogotovo u pogledu formiranja vojske. Pa ovakvo KiM je lažna NATO država koja radi ono što joj mentori kažu i očekuju da uradi. Nema smisla da nas smatraju mentalno zaostalim. Severoatlantska alijansa, sa svojim političarima može sve, pa i da ako im odgovara teroriste volšebno pretvore u oslobodioce, borce za pravdu i demokratiju, bitno je da su poslušni i rade saglasno interesima mentora. O kavoj to oni multietničkoj vojsci pričaju, zar stvarno iko može da pomisli da je KiM multietničko, i za šta im treba vojska ? Pa ne prodje dan da neko od Srba sa KiM ne nastrada, da mu se ne uzurpira i otima imovina. Cilj im je etnički čisto KiM, vremenom će se to nažalost i desiti. Pod patronatom Zapada etnički su očišćene od Srba Slovenija i Hrvatska , Srbima je uzurpirana imovina bez ikakvih posledica, a vidimo nagradjene su prijemom u EU. Jedina u pravom smislu multietnička država na prostoru bivše Jugoslavije je Srbija, a vidimo smatraju nas „lošim momcima“. Od zapada se ne može očekivati ništa što bi moglo da Srbiju ojača, već naprotiv, decenijama je na delu politika „štapa i šargarepe“, dobri smo samo ako se povinujemo zahtevima zapada, a najčešće je to suprotno državnim interesima Srbije. Bilo bi pošteno da Zapad otvori karte, i stvari nazove pravim imenom, previše je licemerja i laži i praznih obećanja.