„Ne damo obraz i Kosovo za „šargarepu“ EU“

Srbija neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za „Večernje novosti“.

Komentarišući izjavu poslanika Bundestaga Petera Bajera iz stranke CDU Angele Merkel da je u Beograd došao s porukom „da Srbija ne moze biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo“, Dačić je rekao da to što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Merkel.

„Ali, ako bi to stvarno bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces ako se unapred zna ishod“, upitao je Dačić.

Ministar kaže i da nam diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju tek predstoji.

„Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova zavrsena stvar daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međuanarodnog prava koji su brutalno naruseni 2008. godine jednostranom akcijom vlasti u Prištini“, poručio je Dačić.

Poslanik nemačkog Bundestaga smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba da prizna „de jure“ „suverenu državu Republiku Kosovo“, jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju, te da je to, između ostalog poruka, sa kojom je došao u Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briseldacicKosovosargarepa
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Znatizeljan

    EU je jedna tako licemerna tvorevina da nema teorije da opstane. Godinama nas zamajavaju sa prijemom i postavili su nam gomilu poglavlja koje moramo ispuniti. Sa druge strane primili su Hrvate koji imaju probleme sa granicama: Slovenija Crna gora, mi. U Hrvatskoj vlada atmosfera koja podseca na Hitlerovo doba, a EU sve vreme to ne vidi. KFOR uvezbava buducu kosovsku vojsku i to sve postujuci „medjunarodno pravo“. Na sve to dodje ovaj Majer i objasni nam da de juri moramo priznati nezavisno Kosovo, ali nije objasnio gde to pise u rezoluciji 1244.

  • Jasna

    Sto se EU tice u odnosu na Srbiju postoje 2 zacrtana cilja: -otimanje i priznavanje tzv. Kosova, milom ili silom i -NEPRIMANJE Srbije u istu. Tacka.

  • Z.I.

    A TI MISLIS DA JE U EU RAJ.NEMAS TI POJMA KOJA JE EU KALJUGA ILI BOLJE RECENO JEDNA VELIKA DJUBRANA. TI A I TAKVI KO TI MISLITE DAJE EU RAJ NEMAS TI POJMA STAJE EU DAJE DOBRA EU NEBI ENGLEZI IZ NJE IZASLI.

  • Anonimni

    Nemas ti ni obraz ni Kosovo, a EU ti ne treba. Tebi je ovde u kaljuzi raj.