Ne davimo Beograd: Država treba da pripada svim njenim građanima

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da država ne pokazuje istinsku volju da se nosi sa problemom rasizma, uprkos postojanju zakona koji se tiču zaštite od diskriminacije i borbe protiv rasizma i istakao da država „treba da pripada svim njenim građanima“.

„Zahtevamo da se svi napadi i diskriminacija na osnovu rase ili bilo kog drugog ličnog svojstva procesuiraju, a govor mržnje u medijima, školama i svim ostalim institucijama više ne toleriše“, saopštio je taj pokret, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Kako je navedeno, „ekstremno desničarskim grupacijama se dozvoljava da slobodno šetaju Srbijom, unoseći strah i nemir, ne samo među manjinama, već i u većinskoj populaciji“.

„Romi i Romkinje su istorijski i brojčano najviše pogođeni rasizmom u Srbiji. Ova populacija je najmanje zapošljavana i obrazovana, ima najveću stopu siromaštva, brojne teškoće u zdravstvenoj, socijalnoj i pravnoj zaštiti, kao i zaštiti od nasilja i diskriminacije. Iako je Srbija preuzela određene mere za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, ta podrška je često samo deklarativna“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je ukazano i da se migranti iz ratom zahvaćenih područja suočavaju sa rasizmom i ksenofobijom u javnom govoru, koji se tolerišu i ostaju nekažnjeni.

„Smatramo da je nedopustiv i položaj radnika i radnica iz manje razvijenih zemalja, čija se radna prava u Srbiji negiraju i koji su u položaju radne eksploatacije, pa i trgovine ljudima, dok organi Srbije ne čine ništa da ih zaštite“, naglasio je Ne davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar