Ne davimo Beograd pisao organizatorima Samita EU – Zapadni Balkan: Sprečite urušavanje …

Inicijativa Ne davimo Beograd je povodom samita EU – Zapadni Balkan, koji je trebalo da se održi u Zagrebu 7. maja ali se zbog pandemije Covid-19 održava sutra, 6. maja, putem video konferencije, otvorenim pismom apelovala na EU da „spreči dalje urušavanje demokratije u Srbiji“, saopšteno je iz ove Inicijative.

U otvorenom pismu predsedavajućem Evropskog saveta i liderima Evropske unije Inicijativa Ne davimo Beograd je zatražila danas da „paket pomoći Zapadnom Balkanu, koji će biti usvojen na ovom samitu ne bi trebalo da bude ‘blanko ček’ za Aleksandra Vučića i ostale nosioce vlasti da nastave sa daljim urušavanjem demokratije u Srbiji“.

U pismu se apostrofira da je nužno usloviti bilo kakvu podršku zemljama Zapadnog Balkana sa obavezom da se ona ne zloupotrebljava za partijske potrebe Srpske napredne stranke, kao i da se poštuju osnovne vrednosti EU – demokratije, jednakosti, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

U otvorenom pismu se traži od EU da utiče na zemlje kandidate „da zaustave napade, pritiske i zastrašivanja gradjana, aktivista, nezavisnih novinara, i opozicionih političara, sa posebnim fokusom na poslednja dešavanja u Srbiji tokom pandemije kada je vlast angažovala huligane i organizovala „bakljade“ sa krovova kako bi odgovorila na gradjansko nezadovoljstvo koje se javilo kao reakcija na poteze vlasti u vidu pravljenja buke sa prozora i balkona“.

U pismu se apeluje na Evropsku uniju da se obaveže na sprovodjenje ambicioznih mera u domenu zaštite životne sredine i na Zapadnom Balkanu na osnovu predloga Evropskog zelenog dil-a (European Green deal), saopšteno je iz Inicijative Ne davimo Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar