Vučić: Neću odustati od zajedničkog dana sećanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada neće odustati od ideje o zajedničkom Danu sećanja za sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije, jer je to važno za budućnost regiona.

Vučić je za današnji Kurir rekao da je ponosan na tu inicijativu i da veruje da će se „kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti“.

„Moja namera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo mešali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan“, rekao je Vučić.

On je ukazao da „nije manje vredna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske“.

„Niti su njihove manje vredne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo da otvorimo oba oka. I ako ne možemo da sasvim realno, da pokušamo makar realnije i racionalnije to da sagledamo. Jer to će onda stvoriti novo poverenje među ljudima“, rekao je Vučić.Vučić je rekao da je njegova ideja o zajedničkom danu sećanja proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje.

„Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas – i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale“, rekao je Vučić odgovarajući hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću i kosovskom vicepremijeru Hašimu Tačiju koji su odbili njegov predlog.

Premijer Srbije je kazao da je želeo da se više ne stavlja crni povez na jedno oko, već da oba budu otvorena i da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da se poštujuju tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo da gledamo u budućnost.

„Da svoju politiku ne zasnivamo na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, veća da po svaku cenu obezbedimo zajednički život za sve nas. Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja“, ukazao je Vučić.

Na pitanje da li predlog ima svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović odmah odbacio ideju, Vučić je rekao da je siguran da će to dati rezultat jer bi sve drugo bilo loše i za te zemlje i za ceo region.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar