Nela Kuburović: Srbija ne može biti zadovoljna radom Haškog tribunala

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija bez obzira na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

Ona je novinarima u Palati Srbija kazala da ne želi da prejudicira kakva će presuda biti izrečena Mladiću, ali da Srbija ne može biti zadovoljna dosadašnjim radom Tribunala koji je, kako je navela, primenjivao selektivni pristup.

„Od 82 osudjenih pred Haškim tribunalom Srba je 62“, rekla je Nela Kuburović, dodajući da Srbija nije bežala od odgovornosti i da je domaće tružilaštvo za ratne zločine procesuiralo sve osumnjičene, bez obzira na njihovu nacionalnost.

U Haškom tribunalu u toku je  izricanje prvostepene presude Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • TVRD

    Kako vas nije sramota. Celu vladu i onog nazovi predsednika.