Neprihvatljiva inicijativa premijera Vučića

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da je neprihvatljiva inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

„To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje istorije. Ne možemo izjednačiti one koji su podsticali, organizovali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju“, napisao je Tači na svom fejsbuku profilu.

Prema njegovim rečima, pomirenje mora biti u službi budućnosti, a ne za „dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla“.

Na stav Tačija reagovao je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je izjavio da Tači zaboravlja da više nije kosovski premijer i da su svi oni koji tu inicijativu ne prihvataju propustili da uoče i prepoznaju jednu veliku priliku za pomirenjem.

Kako prenose mediji, Stefanović je u Vrnjačkoj banji incijativu Vučića ocenio kao „apsolutno državničku“ i naglasio da mu je žao što pojedini državnici nisu „na onom nivou koji je potreban da bi se vodile zemlje“.

„Da bi neko vodio neku ozbiljnu državu, da bi vodio makar našu pokrajinu Kosovo mora da pokaže da razume istorijski momenat i mora da razume da je premijerova poruka bila najbolja poruka u izgradnji budućnosti. Ako ćemo stalno da iskopavamo ratne sekire, onda nikada ne moženo govoriti ni o miru, ni o napretku u regionu“, istakao je Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar