„Nepristojna“ ponuda SAD Srbiji

„Blic“ piše da su SAD ponudile Beogradu da prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svetske kompanije.

Tu ponudu, međutim, Beograd je odbio, ističe list.

„Blic“ dalje navodi da je specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti „nagradu u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija.

Prema pisanju „Blica“, on je obećao da će pozvati neke od najvećih svetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, „očekivano, nije naišlo na odobravanje“ u Beogradu.

Podseća se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je reč i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svetske sile.

„Blic“ ocenjuje da je došlo do očigledne promene američke taktike kada je reč o Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se „kosovski čvor razmrsi kroz podelu ili razgraničenje“, opet uslovljavaju Srbiju, što se videlo i tokom Grenelove posete Beogradu.

List dodaje i da, s obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rešavanje tog pitanja.

Predsednika SAD Donalda „Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Beloj kući, jer mu treba spektakl“, kaže sagovornik „Blica“ iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ponuda
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Neka vrate crnu goru, koju su oteli dok su nas zamajavali sa kosovom, pa možemo da pregovaramo.

  • Katarina

    Mi u srbiji,treba konacno da se dovedemo zdravoj pameti i da pocnemo da zivimo u realnom svetu.Svi smo svesno jedne cinjenice.Da nam sutra EU i svi ostali svetski faktori,kazu ,evo od iduceg meseca,Kosovo se vraca pod ingerenciju srbije.! Sta bi mi mogli da uradimo sa dva miliona Albanaca,koji nas mrze i koji su do zuba naoruzani. Pa mi bi morali da molimo EU,sklonite ih od nas,pomagajte braco .Bolje je priznati tu teritoriju i dobiti svu mogucu ekonomsku podrsku od SAD i ostalih zapadnih zemalja,Valjda je red,a i nas srpski narod,malo prozivi,da se otarasimo ove bede nevidjene.Cao Kosovo,daleko vas bilo,mi odosmo bez vas,u bolji zovot.!

  • Anonimni

    1944 Ameri BOMBARDOVASE BEOGRAD (umesto ploestija) i ne pLATISE NISTA .19 evropskih zemalja sa kojima odpadnici srbije hoce da se dRUZE Bombardovase Srbiju i za taj posao ISPLATISE AMERIMA 17 milijardi $ za potrosen ratni odpad od URANIJUMA .I sta sad hocete da vam prodamo SRBIJU -PA NECE MOCI .

  • Anonimni

    „Nepristojne ponude 2 obicni svet u SRBIJI naziva BEZOBRAZNOM PONUDOM ! I nastala je kad su shvatili da je proslo vreme sile i da vise Srbija NIKAD vise nece biti bombardovana bEZ POSLEDICA . Odgovor na ovu ponudu glasi doslovce -ISPLATITE 104 MILIJARDE $ Kolika je steta od bombardovanja i jos 20% od toga ZA LECENJE OZRACENIH „osiromasnim a to nije URANIJUMOM“ i onda sedamo da razgovramo o odnosu u buducnosti -AMIN!

  • Anonimni

    Znaci kad Amerima ne uspevaju KAUBOJSKE PRETNJE ajde da KUPIMO Srbiju.E pa nece moci je Srbija JE DRZAVA SRPSKOG I OSTALIH NARODA KOJI SE PITAJU O SVOJOJ BUDUCNOSTI.Ameri odgovor vam je NE ,NE SRBIJA nije za prodaju.A vase NEDONOSCE ljuljajte jos malko samo ce ono prihvatiti da nemaju ban Srbije KUD !

  • Anonimni

    Amerikanci su navikli da sve postižu na taj način. Zar „Otpor“ nije bio finansiran iz Amerike, zar Milošević nije prodat i isporučen u Hag za velike pare ?

  • KNEZ

    Jenki nam ga uzeli bombardovanjem,poklonili ga narkodilerskoj hunti „šiptarsko Kosovo“,sada nas teraju da kažemo da je to poklonjeno,e pa nije -OTETO JE !!Nisu baš svi zaglupeli,od ovolikog „gledanja unapred“,znamo šta je bilo,a šta će biti neka pokaže vreme,ne mora sve u ovoj deceniji da se završi !!

    • Anonimni

      Kosovo i Metohija po najacoj EVROPSKOJ i ne SLABIJA OD DRUGIH U SVETU kaze „Kosovo je deo Srbije“ .UN -kaze u REZOLUCIJI 1244 KOSOVO JE SRBIJA .Kad je to tako i kad NAJVECA SILA NA SVETU KINEZI KAZU „Kosovo je deo SRBIJE“ .O cemu dalje pregovarati na nivou drzava ali pregovarati O SUZIVOTU SRBA I SIPTARA vredi .Ali i to ako SE ne spominje Kosovo drzava vec KOSOVO REPUBLIKA U SASTAVU DRZAVE SRBIJE -AMIN!