Neuvažavanje obesmišljava instituciju ombudsmana

Beogradski centar za bezbednosnu politiku pozvao je danas predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da uvaže preporuku Zaštitnika građana za razrešenje ministra odbrane i direktora Vojnobezbednosne agencije i ocenio da suprotno postupanje ruši temelje demokratije.

Centar je, u saopštenju, ocenio da bi neusvajanje ove preporuke bila obesmišljena institucija ombudsmana i ostalih nezavisnih državnih organa i da bi na taj način bili prekršeni principi demokratske civilne kontrole oružanih snaga.

„Zaštitnik građana i Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti prvi su državni organi u Srbiji koji su vršili demokratski nadzor i kontrolu nad vojskom, policijom i službama bezbednosti na delotvoran i odgovoran način. Time su pokazali da je demokratska civilna kontrola moguća u praksi“, navodi se u saopštenju.

Ovaj apel do sada je podržalo više nevladinih organizacija i medija.

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je u ponedeljak preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar