Nikezić (SSP): Kad Kinezi grade put najviše zaradjuju Vučićevi prijatelji

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je da na putevima koje Aleksandar Vučić gradi sa kineskim izvodjačima, najviše zaradjuju njegovi prijatelji biznismeni sa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radojičić.

Ocenio je da fotografija na kojoj se predsednik Srbije pozdravlja sa kineskim izvodjačima radova ispred kamiona u vlasništvu dvojice biznismena, najbolje ilustruje pogubne posledice Vučićevih graditeljskih poduhvata.

„Presednik je krenuo da se pozdravi sa predstavnicima firme Čajna Šandong, kineskog izvodjača radova na brzoj saobraćajnici Valjevo-Lajkovac, a iza njega su vozila srpskih podizvodjača: kamion Inkop-a iz Ćuprije u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, kao i džip Nukleusa, partnerske firme Veselinovića i Radoičića iz Lazarevca“, pojasnio je Nikezić.

On je ocenio kao potpuno neverovatno da ovu kratku i jednostavnu deonicu od samo 18 kilometara ne grade srpske firme, već se država i za nju zadužuje kod Kineza, a bez tendera je gradi kineska kompanija po ceni koja je najmanje tri puta viša od tržišne.

„Koliko je cena naduvana najbolje se vidi po tome što je ministarka Zorana Mihajlović u aprilu 2018. procenila da će ova deonica koštati 50-60 miliona evra, pa je godinu dana kasnije Zoran Drobnjak podigao vrednost do 100 miliona evra, da bi ista ministarka Mihajlović 2020. godine potpisala ugovor na čak 158 miliona evra“, naveo je Nikezić.

Dodao je da će se razlika od 100 miliona evra, sliti u džepove kineskog izvodjača i firmi Veselinovića i Radoičića.

„U ovoj razradjenoj graditeljskoj šemi će svi debelo zaraditi: od kineskih banaka i sumnjivih kineskih gradjevinskih firmi, do srpskih posrednika bliskih vlasti, dok će narodu ostati javni dug od preko 50 milijardi evra“, navedeno je u saopštenju SSP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar