„Niko nije rekao da će Srbija sigurno u EU 2025. godine“

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u Tirani da Srbija neće do 2025. godine nužno postati članica Evropske unije.

Junker je to izjavio u Tirani u kojoj boravi u okviru zvanične posete Zapadnom Balkanu.

Kako kaže, 2025. je godina „mogućeg datum za ulazak“ u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo favorite, prenosi Rojters.

– Suprotno onome što čitamo svuda, Komisija i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine – rekao je Junker.

On ističe da je 2025. godina kao datum za priključenje EU „otvorena za sve zemlje kandidate“, naveo je Rojters.

– I u meri u kojoj bi zemlja kandidat do tada ili kasnije, ili ranije, ispunila sve kriterijume za članstvo, mi ćemo postupiti na takav način da EU prizna njene napore – rekao je Junker na konferenciji za novinare.

Rojters podseća da se Srbija i Crna Gora smatraju favoritima za ulazak u EU, a da Albanija i Makedonija očekuju da dobiju „zeleno svetlo“ kako bi započele pregovore o pridruživanju Uniji u junu.

Junker je pre Albanije prethodno boravio i u poseti Makedoniji, gde je počeo turneju po Zapadnom Balkanu, a u ponedeljak će doći u Beograd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropska unijasrbija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dabogda da NIKAD Srbija ne udje u tu vasu EU.Ne treba nam.

  • Miron

    Ne treba ni da ulazi u tu raspadnutu Uniju, kojom Amerika vlada. I Slovenci i Hrvati su zažalili što su ušli, ali nema izlaska… Izlazak se dozvolio samo privilegovanim Englezima

  • Anonimni

    srbija nikad nece postat veruj te vec crna gora tako ce se srbi pripisivat i pisati svi koji hoce u eu biti i vditi crnogorci jer niko ne smije zemlju sa genocidom koji ne priznaje da uzme znaci da vam je jasno nikad srbija nece biti deo eu