Nikolić: Pripadnici garde uspešno i profesionalno izvršavaju zadatke

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na svečanosti povodom 187 godina od osnivanja garde, da pripadnici te elitne jedinice Vojske Srbije i danas uspešno izvršavaju sve zadatke i brinu o bezbednosti gradjana.

„Garda i danas uspešno i visoko profesionalno izvršava postavljene zadatke u okviru sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se uvek na svoje časno nasledje i ponosno čuvajući svoju zemlju“, rekao je Nikolić u beogradskoj kasarni Dedinje.

On je izrazio uverenje da će pripadnici garde koja je u svojoj časnoj istoriji šest puta odlikovana nastaviti i u narednom periodu da odgovorno i savesno izvršava sve zadatke.

„Nastavite i dalje da čuvate čast i ugled Republike Srbije i mir i bezbednost njenih gradjana“, rekao je Nikolić.

Nikolić je prethodno uručio odlikovanja jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Djordjević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Sadašnja Garda nastala je 30. novembra 2006. godine transformacijom Gardijske brigade.

Garda obezbedjuje vitalne objekte sistema odbrane i učestvuje u davanju vojnih počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima, a za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba obavlja poslove iz delokruga vojne policije i zadatke logističkog obezbedjenja.

Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je naredbom kneza Miloša Obrenovića 6. maja 1830. godine u Požarevcu, a ozakonjena je kneževim ukazom 12. maja 1838.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar