Norveška: Kosovo je država, Rusija neprijatelj, Srbija je u svakom slučaju na gubitku

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad rekao je da u slučaju evropskih integracije Srbije nije toliko problem saradnja s Rusijom, pogotovo vojna, koliko gubitak poverenja članica EU.

– Manji problem je izazov korišćenja dve vrste tehnologija i procedura koje nisu napravljene da se koriste zajedno. Veći je gubitak poverenja kao pouzdanog partnera među zemljama kojima u EU (Srbija) želi da se pridruži – izjavio je Bjornstad za Danas.

Kako kaže, nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, budući da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom.

Ambasador je naveo da bi Srbiji „bilo mudrije“ da to uzme u obzir i vodi politiku više u skladu sa zemljama EU i tako pokaže spremnost da bude „pouzdan član“ Unije.

On je naveo da je normalizacija odnosa s Kosovom jedan od uslova za članstvo Srbije u EU i da je predsednik Aleksandar Vučić „pokazao hrabrost“ jer je spreman da zauzme „realističniji i racionalniji“ pristup pitanju Kosova.

– Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome. To znači da je aktuelna situacija takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku – naveo je Bjornstad.

Govoreći o slobodi štampe, Bjornstad je rekao da ne sumnja u navode novinara o lošim iskustvima, pritiscima i napadima.

– To pokazuje da politička kultura u Srbiji mora da prevali još dug put – rekao je norveški ambasador.

(N1/Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kosovonorveškasrbija
Komentari (26)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    norveska nije u eu, ali lizu americki supak samo tako. Neka daju primer i dozvole Svalbardu nezavisnost.

  • Anonimni

    Ako je KiM okupirana teritorija Srbije, a jeste, onda su okupatori upravo sve one zemlje koje aktivno podstiču priznavanje „Kosova“. Nisu sve zemlje koje su priznale „Kosovo“ bili aktivne u toj propagandi. Mnoge od zemalja koje su priznale bile su na neki način primorane da to učine. U ovom konkretnom slučaju bilo bi normalno uputiti protestnu notu Norveškoj vladi da se čuje baš da li je to njihov stav i ako jeste, ne vidim način i razlog održavanja bilo kakvih „diplomatskih veza“ sa zemljom okupatorom! Srbija je večna dok su joj deca verna. ŽIVELA SRBIJA!!!!

  • Prvoslav

    norvežani su direktno učestvovali u bombardovanju srbije 1999.god. a sve zarad stvaranja šiptarske države. To su naši krvnici i tako ih treba tretirati!

  • Ena

    Neka se norvezanin srami.To sto daje u javnost mu nije posao.Ali oprastamo mu, jer da je covek kulturan, pismen i kompetentan sigurno nebi tako baljezgao o necemusto ga se ne tice.

  • Anonimni

    Bravo majstore. Problem je sto je Norveska dala u Srbiju bar dva puta vise nego Rusija, pa imaju svo pravo

  • Pospani alias Heidfeld fan

    Da mi je samo znati kakve veze ta zemlja ima sa unijom??!

  • ANDREJ

    Sa Norveskom smo oduvek imali prijateljske odnose. Mislim da je Gospodin Ambasador Norveske,svoju izjavu dao u najboljoj nameri,da nam pomogne.Poznato je da smo sa Norveskom oduvek imali dobre i prijateljske odnose.Norvezani su za vreme Drugog svetskog rata,pomagali nasim zarobljenicima,koje su nemci stacionirali u Norvesku.Ne treba biti „na kraj srca“,i odmah nepristojnim recima,napadati nekoga ko uopste nema nikakvih losih namera,u odnosu na nasu zemlju.Mislim da bi komentari na ovim stranicama,trebalo pisati mnogo,mnogo uljudnije i civilizovanije.!

    • Pospani alias Heidfeld fan

      Prvi Bata Srbije očigledno ima vremena! Jašta. Dobili se izbori,kepec se isprskao šampanjcem.. MAŠALAA!!

  • deda

    Ono njihov bio onaj kvisling,alo se ne varam,ljubi ga deda

  • Dario

    Koji Norvežani ? To su najveće golje i jadovi Evrope bili, dok se nisu nafte dočepali ? A koja im je istorija? Država tek nešto od sto godina starija

  • Anonimni

    Znaci RAT…

  • Nataša Gajić

    „gdje ima para ima i s.anja“- prebogatstvo divlja

  • Ja

    “ To pokazuje da politička kultura u Srbiji mora da prevali još dug put – rekao je norveški ambasador.“ Gospodine ambasadore, politicka nekultura je kad vi iznosite ovakve ocene.

    • Pospani alias Heidfeld fan

      A politička beda održavati diplomatske odnose na takvom nivou sa zemljama kao što je gorepomenuta.

  • maj

    Nemojte se ljutiti na ovog umobolnika.Takav vam je divlji zapad. Zamena teza je njihov karakter.Oni nista ne smeju sami iz svoje glave da iznesu.Sve imaju isprogramirano i tako mora biti.Ovo zapadno ludilo po pitanju Rusije je vec veoma problematicno.Svakim danom se sve jasnije i jasnije vidi koliko im nedostaju Ruski gas,rude,Ruski novac ..Nikada dosada u citavoj istoriji divljeg zapada nisu bili toliko i na taj nacin porazeni i ponizeni kao sto im je gospodin Putin priustio.Opsti haos vlada Evropom i to ljudi koji zive tamo svakim danom primecuju sve vise i vise.Uskoro ce javno poceti da ljube u … pomenutog gospodina ali slaba vajda od toga.

  • Radoslav Radovic

    Covjek je samo pokazao sta njegova drzava misli o nama i o Rusiji.Mi sad ako nijesmo ranije znali znamo sta treba ciniti i kako se postaviti prema Norveskoj..

  • Milan

    Norveška je deo Rusije!

  • Anonimni

    Bravo za sve prethodne komentare

  • verujem u bolje sutra

    danas svako ima misljenje kao sto ima dupe.. samo ne treba to misljenje glasno da iznosi jer je u nekim slucajevima jako ruzno, kao sto je ruzno i da pokazuje svoje golo dupe..

  • Anonimni

    Ovaj isto, a da ga niko nije ništa ni pitao (Norveška čak i nije članica EU), navodi vodu na avnautsku vodenicu. Razlika je u mreži, zar ne?

    • Pospani alias Heidfeld fan

      Ko mu uopšte postavlja tako genijalna pitanja da mi je znati. I šta ambasador te veoma “prijateljske“zemlje radi danas u Srbiji gospodo Koštunice,Cvetkoviću,Dačiću,Vučiću i gospođo Brnabić pitam ja vas!

    • Anonimni

      Bravo majstore. Problem je sto je Norveska dala u Srbiju bar dva puta vise nego Rusija, pa imaju svo pravo

  • Anonimni

    Citirano: “ – Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome…. – naveo je Bjornstad. ———————————————————————————————————————————————— Ovo je transparentan – NEPRIJATELJSKI AKT – Norveškog ambasadora u Beogradu…i trebalo bi mu pokazati – vrata…:besan2: .. Ako iza te izjave stoji i Norveška vlada – ja bih im “ UGASIO Ambasadu “ u Beogradu…:think:

    • Pospani alias Heidfeld fan

      Jok! Stoji moj pokojni deda.

    • Anonimni

      Slazem se. ZIVELA SRBIJA!!!

  • Ovaj onaj

    Ambasador Norveške svoje mišljenje može slobodno da odnese u klozet i njime se posluži umesto toalet papira.