Nova poruka iz Nemačke: Da li je na pomolu veliki zaokret prema Kosovu

Ako se Kosovo i Srbija slože da je rešenje u promeni granica, međunarodna zajednica bi to morala da prihvati, izjavio je za „Dojče vele“ portparol parlamentarne grupe CDU/CSU Florijan Han.

„S promenom granica se mora delovati vrlo pažljivo, ali lično mislim da, kada se dve suverene države slože da promene zajedničku granicu između sebe i kada su u stanju da snose odgovornost za to, međunarodna zajednica bi to trebalo da prihvati“, prokomentarisao je Han ideju o kojoj bi moglo da se pregovara u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Nemačka želi da se sporazum dve strane dopuni „uzajamnim priznavanjem suvereniteta“, dodao je Han.

„To je moje lično mišljenje. Dozvolite mi da ponovo kažem: ako se dve suverene države dogovore jedna sa drugom i ako mogu da snose svaku odgovornost za svoju zemlju, onda međunarodna zajednica mora da prihvati taj sporazum. Mi, naravno, želimo da taj sporazum bude dopunjen uzajamnim priznavanjem suvereniteta“, objasnio je Han, prenela je prištinska „Koha“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kosovonemnemačkazaokret
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ma sve se svodi na to priznanje ,sva ostala frka je da se napravi rijaliti,sve je u rukama Srbije i to zdusno pokusavaju da zataskaju ili omalovaze ovi belosvetski hohstapleri.Sad ako neko mora da plati neku uslugu ,ili je nesto obecao nekome to je druga stvar,to neka on od svoje dedovine namiri onima kojima je obecao,a Srbija samo da insistira na medjunarodnom pravu i rezoluciji 1244,a sve ostalo ce biti kriminal,nasilje i krsenje tog prava.Ono sto je oteto moze uvek da se vrati,a zivecemo u nadi do tog trenutka sa pozdravom ,dogodine u Prizrenu …

  • Anonimni

    Kao unazad 80 godina.Zapad uradi glupost i onda pokušava da tu glupost opravda potpisivanjem nekih papira gde se on kao u početku protivi tome i na kraju prihvati dogovor,a potpisale su ga druge strane.Hrvatska ,Bosna ,Crna gora i kosovo,makedonija Grčka,ili Austrija ,Mađarska,Rumunija,Bugarska, i opet Grčka pa dalje gde poželiš.Srbija im nije potrebna,niti bilo kakvo priznanje kosova,niti bilo kakvo članstvo u EU ili Nato,slobodno mogu da održavaju postojeće stanje,i da ratuju sa Rusijom ili da nas okupiraju za par dana.Jer Rusija ne može da nam pomogne,bugari i rumuni će oboriti sve suhoje.A rus nam nikad i nije pomogao.I zašto trošiti energiju i novac da se dve nezavisne države priznaju ili promene granice.Sta nemcu znači 50 ili 100 km gore ili dole,levo lili desno između dve nezavisne države.Oni ne žele dogovor,već da isprovociraju rat na tuđoj zemlji,,što dalje od svoje,da bi kroz ratnu mašineriju pokušale da spasu svoju privredu ( i ne lažu svet o blagostanju u svojim državama,pogledajte samo zaduživanja država i već postojeće dugove koji se kod velikih broje stotinama i hiljadama milijardi dolara)

  • Anonimni

    cesto citam komentare od politicara sa sviju strana sveta i citam da se obadve strane uzajamno priznaju sta mu to znaci uzajamno priznanje koliko znam da Kosovo nije priznata drzava sad koliko zemalja to nije ucinilo neznam a da je srbija nepriznata zemlja to nisam znao koliko je to tacno neznam molio bi drustvo i politiku da malo to oblasne jer ja seljacki sin malo teze to shvatam hvala.

  • Anonimni

    Ma kakvo priznavanje suvereniteta.

  • Anonimni

    Hm da Ustav, znate Ustav je po mnogo cemu jasan, da li ste primetili koliko se on stvarno postuje kod nas, sto bi rekli prst na celo pa malo razmislite. Jedino sto bih se slozio sa vama je da niko u Srbiji ne zna sta glava naseg Predsednika misli, analizira, pravi planove ili sta vec, ali najmanje prezentuje stvari koje su bitne i vazne i od cega mnogo toga zavisi u kasnijoj fazi. Ali ne brinite sve ce doci na svoje mesto ranije ili kasnije. ziveli

  • Anonimni

    Ko će narodu da objasni o kakvim promenama granica se radi. Državni vrh priča o tome već mesecima. Ustav je jasan kada je to u pitanju.